Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2

...
Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2
Коментари Харесай

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания

Първите туристи у нас за летния сезон дойдоха на 2 май и са от Англия. На 17 май ще се състои официално разкриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР ръководителят на Асоциацията на организациите за входящ туризъм Иван Грошев моли към всички в туристическия бизнес да бъдат подготвени за началото на сезона: 

" Има едно изчакване. Много от участниците в основаването на туристическия артикул изчакват курортите първо да се изпълнят и тогава те да стартират активността си. Тогава стартира един обаян кръг. Когато дойдат първите посетители, те виждат едни полуготови, полуотворени, полуработещи курортни зони. На идната година те вземат решение да дойдат по-късно. Съответно тези, които отварят бизнеса си, когато се изпълнят курортите, отварят по-късно. И по този начин влизаме в едно естествено съкращаване на сезона ". 

По думите му на този интервал би трябвало да се гледа като на инвестиция, с цел да може да се удължи сезонът. Всеки приказва за удължение на сезона, само че доста малко вършат нещо в тази посока, акцентира Грошев. 

" Едно от главните неща, които показват и задграничните туроператори, е, че при започване на сезона, когато имаме най-вече потребност от посетители, ние не демонстрираме подготвеност и по скоро оставяме усещането, че курортите не работят или най-малко не работят с темпа, с който е съответно да се посрещат посетители ".

В предаването " Преди всички " Иван Грошев регистрира, че след отпадане на Ковид ограниченията, се усилва делът на ранните записвания. Връщаме се към вида потребителско държание до към 2019 година, когато хората възнамеряваха по-рано почивките си, изясни той. И посочи откъде се чакат най-вече туристи това лято:

" От пазар Англия чакаме най-приличния растеж. От пазар Германия чакаме цифри, сходни на предходната година. При Централна Европа е достигната една зрялост, където растежите няма да бъдат такива зашеметяващи, само че размерът към този момент е значителен. Най-голям брой туристи евентуално ще посрещнем от Румъния. Ако Шенген се беше случил и във връзка с сухопътния превоз, сигурно резултатът щеше да е по-добър. Румънският пазар ще бъде водач в безспорни стойности. След това позволявам, че Полша ще се показа сносно, дружно с Англия. Пазари 4 и 5 евентуално ще бъдат Чехия и Германия ".

Според него за пазар Германия нужното решение е по-силно наличие като реклама. По думите му би трябвало да се води деен пиар на този пазар.

" Стъпки се вършат, само че те не би трябвало да остават единствено за еднократен изстрел. Това би трябвало да бъде началото на една целенасочена и поредна политика във връзка с немския пазар ", безапелационен бе той.

Иван Грошев прогнозира по-добър летен сезон от предходната година. Но:

" Имаме добър туристически артикул, само че не съумяваме да го споделяме към външните пазари. На нас ни липсва тази информационна политика. Ние се оставяме на течението - да ни отнесе в новинарските излъчвания на правилото " където попаднем ". Важно е тук да бъдат отделени средства и да бъдат изхарчени по съответен метод ". 

Според него смяната на политическия курс в толкоз къс интервал не работи в наш интерес.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР