Неделя беше четвъртият ден от руката инвазия в Украйна. Украинските

...
Неделя беше четвъртият ден от руката инвазия в Украйна. Украинските
Коментари Харесай

Киев и Харков остават под контрола на Украйна. Над 360 000 украинци са напуснали родината си

Неделя беше четвъртият ден от руката инвазия в Украйна. Украинските сили оповестиха, че са отблъснали съветските войски от втория по величина град Харков. Битката за столицата Киев продължава, само че украинската войска резервира контрола над града.

Украйна заяви, че резервира контрола над втория по величина град Харков. Това се случи, откакто съветски войски влязоха в града през нощта и срещнаха отпор от украинските сили. Властите в Киев също настояват, че резервират контрола над града. Сраженията не престават.

Неделя беше четвъртия ден след началото на съветската инвазия в Украйна. Мащабната офанзива когато съветските сили нахлуха от три фронта – изток, север и юг. Агресията беше наказана от демократичния свят, който на Русия. Редица страни оповестиха, че ще изпратят военна помощ на Украйна.

На този декор съветският президент Владимир Путин подреди привеждане на съветския нуклеарен боеприпас в “специална подготвеност ”, а Украйна се съгласи да изпрати делегация на границата с Беларус за договаряния с Русия.
Руските сили са отблъснати от Харков
В неделя сутринта регионалният шеф на Харков - вторият по величина град в Украйна, заяви, че съветски войски са влезнали в града. Видеоклипове, чиято достоверност беше доказана от международните медии, демонстрираха съветски бойци и военна техника по улиците на Харков. Градът се намира в източната част на страната, близо до съветската граница.
"Путлер, върви си! " Хиляди по света стачкуват против съветската война в Украйна В доста градове по света хора стачкуват в поддръжка на Украйна, която в четвъртък беше нападната от армията на Русия.
Местни хора описаха бомбардировки и пукотевица през нощта и сутринта в неделя.

“Беше като “Междузвездни войни ” над главата ти ”, сподели гражданин на града, представен от Би Би Си.

“Цяла нощ не сме спали, тъй като и в 2, и в 4, в 6 и в 7 часа и в този момент всичко бомбардираха ”, сподели пред Българското национално радио българинът проф. Михаил Станчев, който живее в града.

Девететажен жилищен блок в Харков беше ударен от ракета, оповестиха локалните управляващи, представени от Би Би Си. Възрастна жена е била убита при офанзивата, а 60 жители на блока са се избавили, като са се скрили в мазето.
 Засегнат от обстрел жилищен блок в Харков. Снимката е от 26 февруари
Украинските управляващи оповестиха също, че съветските сили са взривили газопровод покрай града и предизвестиха хората да не отварят прозорците си.

По-късно регионалният шеф Олег Синехубов заяви, че украинските сили резервират контрола върху Харков.

“Контролът над Харков е напълно наш! Въоръжените сили, полицията и отбранителните сили работят, а градът е прочистен изцяло от врага ”, написа той, представен от Би Би Си.
Битката за Киев продължава
Украинските управляващи оповестиха, че резервират контрола над столицата Киев.

“Устояхме и сполучливо отблъскваме противников офанзиви. Боевете не престават ”, сподели президентът Володимир Зеленски във видеообръщение, записано на улиците в столицата. По думите му съветският обстрел през нощта в събота против неделя е засегнал цивилни цели, в това число коли за спешна помощ.

На 18 км от града ракета удари петролна база в неделя рано сутринта. Пламъците се виждаха отдалеко. Властите в Киев предизвестиха, че във въздуха се носят токсични изпарения и жителите на града не би трябвало да отварят прозорците си.
 Дим след бомбардировка в покрайнините на Киев
Кметът на Киев Виталий Кличко сподели, че в столицата няма съветски войски, само че градът продължава да се пази от офанзиви. В града е в действие комендантски час. Той важи до понеделник сутринта. Властите предизвестяват, че всеки, който излезе, “ще се смята за член на саботажни групи на врага ”.
Цивилни жертви и стотици хиляди напуснали дома си
Стотици хиляди украинци са напуснали страната си и са се отправили към прилежащи страни в опит да избягат от войната, заяви Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците. В неделя организацията сподели, че броят на украинците, напуснали страната си, е 368 000 и непрестанно се усилва.

Само в Полша до момента са минали над 110 000 души. Световните организации оповестиха за 15-километрови опашки на граничните пунктове.

Търсещите леговище са най-вече дами и деца. На украинските мъже сред 18 и 60-годишна възраст е неразрешено да напущат страната, тъй като подлежат на готовност.

Организация на обединените нации заяви също за най-малко 240 потърпевши цивилни при бойните дейности в Украйна, от които 64 души са били убити. Това число се разминава с броя на жертвите, обявен от управляващите в Украйна. Здравното министерство в Киев заяви за 198 цивилни жертви, измежду които 3 деца.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР