Небезизвестното масло от чаено дърво е естествено средство с лечебни

...
Небезизвестното масло от чаено дърво е естествено средство с лечебни
Коментари Харесай

Масло от чаено дърво – Свойства и приложения за красива кожа и коса

Небезизвестното масло от чаено дърво е естествено средство с лечебни и подхранващи свойства. От стотици години се употребява като антибактериално, противовъзпалително и дезинфекциращо средство.

Благодарение на своите антибактериални, противовъзпалителни и дезинфекциращи, подхранващи свойства, маслото се употребява елементарно при лекуване на настинки и инфекции, а също и като натурална козметика, подпомагаща ежедневната грижа и битка с разнообразни кожни проблеми, акне и пърхот.

Какво е масло от чаено дърво?

Маслото от чаено дърво е дестилат от листата на чаеното дърво (Melaleuca alternifolia) от семейство миртови, което се среща естествено в Австралия. Съставът на маслото се състои основно от фенолни съединения и терпени, които демонстрират антимикробни свойства. Чаеното масло също съдържа монотерпени, в това число терпинен, цинеол, цимен, дитерпени, сесквитерпени и доста други субстанции.

Масло има рядка консистенция със светложълт цвят и натоварен аромат на камфор. Жителите на Австралия са употребявали свойствата на това растение от стотици години – най-вече като лекарствен препарат. Днес маслото от чаено дърво се употребява и като натурална козметика, ароматерапия и средство за масаж на кожата.

Масло от чаено дърво – приложение

Маслото от чаено дърво се употребява като помощно средство за понижаване на разнообразни болести и като добавка към козметиката за лице и коса. То е извънредно универсално натурално козметично средство, което се грижи и заздравява кожата.

Чаеното масло най-често се употребява за:

  • грижа за мазна и акнеична кожа;
  • битка с пърхота;
  • лекуване на псориазис;
  • битка с несъразмерното изпотяване;
  • унищожаване на неприятния дъх;
  • лекуване на настинки;
  • облекчение на мускулни болки;
  • лекуване на микоза;
  • профилактика и лекуване на обрив от пелена;
  • унищожаване на признаците след захапване от насекоми;
  • стерилизация на ръцете.

Как да употребявате масло от чаено дърво?

Поради своите бактерицидни и противовъзпалителни свойства, маслото се употребява доста постоянно като препарат, подпомагащ грижата за мазна и склонна към акне кожа. Лесно прониква в кожата и се бори с бактериите, виновни за образуването на лезии от акне. Маслото възстановява работата на мастните жлези и понижава лъщенето на кожата, без да я изсушава, а също по този начин подкрепя регенерацията на кожата.

Но по какъв начин да нанесете масло от чаено дърво върху лицето си? Няколко капки масло от чай, добавени към козметичните артикули, употребявани всекидневно, могат да засилят резултата им.

1. Акне

Чаеното масло може да се употребява върху лицето, изключително локално, където има забележими възпалителни промени, акне или други типове дерматози. Доказано е, че може да работи против бактериите, които способстват за развиването на акне (Propionibacterium acne). Не забравяйте обаче да не нанасяте прекомерно доста масло тогава и да го употребявате ясно на точки, а не върху цялата кожа, даже върху непроменената кожа. Прекомерното количество чаено масло може да бъде дразнещо.

Интересното е, че по химичен път можете да ревизирате дали обещано чаено масло е съхранявано дълго време и също има отношение към появяването на кожни раздразнения. Мярката за това какъв брой дълго се съхранява едно масло е количеството на формираното в него съединяване, наречено аскаридол. Той участва в продукта още 3 месеца от дестилацията на маслото и би трябвало да се добави, че аскаридолът има дразнещи кожата свойства.

И по този начин, удобен съвет: купете масло от чаено дърво допустимо най-прясно, проверете датата на производство/опаковка и не използвайте масла, които са били съхранявани в чекмеджето ви дълго време. В противоположен случай, вместо маслото да работи съгласно упованията, може да развиете раздразнение и зачервяване на кожата.

Маслото от чаено дърво регенерира кожата, защото подтиква производството на нов епидермис. Той е съставка на доста препарати за нечиста и склонна към акне кожа, по-специално почистващи гелове и тоници за лице.

Можете да добавите няколко капки от маслото към козметиката, която употребявате всеки ден, с цел да подсилите действието им.
Използвайте вместо крем – откакто смесите с обичаното си меко масло, можете да го нанесете върху цялото лице, шия и деколте.

2. Пигментни петна

Чаеното масло е дейно в битката с пигментните петна, то може да се ползва неразредено върху засегнатите области на лицето, ръцете, деколтето или гърба.

3. Маска за лице

Глинена маска за лице с няколко капки масло от чаено дърво оказва помощ за попречване на петна и контролира производството на себум.

4. Парна баня за лице

За да подготвите парна баня, би трябвало да добавите 10-20 капки масло в купа с гореща вода. След това би трябвало да се наведете над приготвения разтвор, като покриете главата си с забрадка. След 10-15 минути кожата ще бъде очевидно освежена, а порите почистени. Лечението може да се повтаря два пъти месечно.

5. Борба с пърхота

Маслото от чаено дърво се употребява и като естествена козметика за битка с пърхота и болесттите, свързани със себореен дерматит. Маслото понижава сърбежа, възстановява производството на себум и понижава омазняването на косата. Как се употребява? Просто прибавете няколко капки от маслото към шампоана си, измийте косата си както нормално, оставете сместа върху кожата си за към 2 минути, след което изплакнете щедро.

6. За красива кожа на краката

Свойствата на маслото ще оценят и хората, които се борят с прекалено изпотяване на краката и напукване на кожата на петите. Маслото ще подейства добре и като средство, употребявано както за профилактика, по този начин и за лекуване на гъбички по краката и ноктите. За да се справите с тези проблеми е задоволително да смесите маслото с крем за крайници. Като помощно средство може да си приготвяте понякога вана за крайници, като капвате към 30 капки от маслото в топла вода.

7. За красиви устни

Чаеното масло може да се употребява и при афти и хейлит, а също и за изплакване на устата, защото понижава неприятния мирис и зъбния камък.

Къде да купя масло от чаено дърво?

Можете елементарно да закупите масло от чаено дърво в аптеки, дрогерии и онлайн магазини с козметични междинни артикули.

Важно е да е чисто масло, без никакви добавки като минерални масла или аромати. Той е доста ефикасен, защото се нуждаете единствено от няколко капки, с цел да се възползвате от неговите преимущества. Освен това е едно от дребното етерични масла, които могат да се употребяват без разреждане.

Ако употребявате маслото непосредствено върху лицето си за първи път, първо би трябвало да извършите тест за алергия. При хора с доста сензитивна кожа може да провокира раздразнение или алергична реакция.

Масло от чаено дърво – противопоказания и странични резултати

Бъдете деликатни, когато употребявате масло от чаено дърво, в случай че сте имали алергична реакция към друго етерично масло в предишното. Маслото от чай също не се предлага за бременни дами – въздейства се от високата централизация на дейни субстанции, които могат да обхванат през кожата. Препаратът не би трябвало да се употребява и от деца под 6 години.

Важно е, че сходно на другите естествени етерични масла, маслото от чаено дърво би трябвало да се употребява единствено външно – в композиция с други субстанции или независимо. В последния случай обаче би трябвало да се ползва единствено локално, защото при нанасяне върху огромни сектори от кожата може да провокира раздразнение, парене или сърбеж.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР