Не ям, докато не огладнея, не пия, докато не ожаднея.

...
Не ям, докато не огладнея, не пия, докато не ожаднея.
Коментари Харесай

Аз винаги съм готов да помогна на другия, защото се нуждая от малко ♥ Учителят Сократ

„ Не хапвам, до момента в който не огладнея, не пия, до момента в който не ожаднея. На мен и най-обикновеното е по-вкусно от скъпото. “
~ „ Гръцкият преподавател Сократ “, Лев Толстой

♥ Защо на Сократ не му е било нужна нито изискана храна, нито скъпи облекла?

Дошъл един път при Сократ един преподавател, погледал живота му и споделил:

– Е, видях аз в този момент твоя живот, Сократ. Ядеш ти единствено груба храна, облекла носиш също единствено елементарни, даже не ги сменяш, едни и същи и през зимата, и през лятото, а обувки напълно нямаш. За какво ти е тази мъдрост, в случай че поради нея животът ти е тежък?

– А ти чувал ли си в миналото да се окайвам? – попитал Сократ.

– Не, не съм чувал. Ти не се оплакваш. И въпреки всичко животът ти не е прелестен. Храна и питиета вкусни нямаш и не познаваш удоволствията.

– Не си прав, – споделил Сократ – никой по този начин прелестно не яде и пие като мен. А за какво? Сега ще ти кажа. Ти самичък знаеш, че даже и най-обикновената храна ти се коства доста по-вкусна от най-скъпата, когато си гладен. Е, аз по този начин и върша: не хапвам, до момента в който не огладнея, не пия, до момента в който не ожаднея. Тогава защо са ми скъпи храни и питиета? На мен и най-обикновеното е по-вкусно от скъпото. А за облеклата ще ти кажа, че никакви други не ми трябват. Ти знаеш, че хората имат два типа облекла – едните зимни, другите летни, тъй като лятото в зимните е горещо, а зимата в летните е студено. Е, аз по този начин съм калил своето тяло, – споделил Сократ – че на мен през лятото не ми е горещо, а през зимата студено. И в зной, и в мраз отивам да си правя работата. Тогава за какво ми е да си набирам повече облекла?

– Да предположим, че ти по този начин си калил себе си, – споделил учителят – само че за какво другите хора по този начин да живеят, като теб?

– Чуй тогава. Ще пристигна при мен и при тебе човек в потребност и ще каже: помогни ми. На кого от нас ще му е по-лесно да му помогне – на теб или на мен? Ти ще си помислиш: ще се веселя да оказа помощ, само че аз самият от доста се нуждая. Ако му дам – самичък ще изпадна в потребност. Да му оказа помощ в работата – времето ми се свиди, тъй като ще си мислиш: аз за това време какъв брой доста мога да печеля за себе си. А при мен нещата стоят друго. Аз постоянно съм подготвен да оказа помощ на другия, тъй като се нуждая от малко. И времето си не спестявам, тъй като пари за него не вземам – изучавам гратис.

– Така е – споделил учителят.

– Или пък, – отново споделил Сократ – да предположим, пристигнало е мъчно време за народа, би трябвало да се послужи на обществото. Ти ще си помислиш: единствено мене да не ме изберат, тъй като тогава в делата си ще съм на загуба. А при мен не е по този начин и аз с наслада отивам да послужвам.

– Прави си, – споделил учителят – само че аз по-скоро бих се съгласил да умра, в сравнение с да пребивавам като теб. Учудвам се, че се намират толкоз искащи да те слушат.

– Слушат ме доста, само че малко извършват – споделил Сократ. – Едни ще послушат, послушат – и не престават предходния си живот. Но има и такива, които остават и живеят по този начин, както ги поучавам, също като мен не се оплакват и споделят, че са станали по-щастливи от преди. Ние знаем вашето благополучие, тъй като посредством него стигнахме до своето, а вие нашето не познавате, тъй като не сте го изпитали.

Тръгнал си учителят от Сократ и разсъждавал: „ Какво да мисля в този момент за Сократ? Много хора го считат за полуумен чешит, осъждат го, надсмиват му се, а на мен в този момент ми се коства, че той е добър и обективен човек “.

Из: „ Гръцкият преподавател Сократ “, Лев Толстой, превод Ангел Йосифов Иванов, Gaiana book&art studio
Изображение: Greuter Socrates, commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР