Не виждам нищо ново от предишните доклади. Има опит, има

...
Не виждам нищо ново от предишните доклади. Има опит, има
Коментари Харесай

Нели Куцкова: Има желание, но липсват резултати - така може да се обобщи евродокладът `

”Не виждам нищо ново от предходните отчети. Има опит, има предпочитание, само че липсват резултати. Така пред БНР арбитър Нели Куцкова заключи отчета на Европейска комисия за България в новия водоравен механизъм за върховенството на закона. По думите ѝ рецензиите към българската правосъдна система в отчета са безусловно основателни, само че добави, че заради липса на воля за осъществяване на същинска промяна, страдат хора, които съзнателно си правят работата.
Според нея има две похвали за правосъдната система - едната е, че Върховен касационен съд завършва делата в периоди, които са доста по-добри от другите страни членки, а другата е, че работата на административните съдилища се е подобрила във връзка с спазването на периодите.

" В отделите, които касаят Народното събрание, са направени констатации, че регулаторната рамка в страната е нестабилна, че законодателството доста постоянно се трансформира и не е предвидимо, че има случаи, в които с преходни и и заключителни разпореждания в един закон се трансформира различен закон, че сред първо и второ четене закон се трансформират, без това да е било обсъждано със съответните заинтригувани страни ", изясни тя.

Куцкова акцентира, че в отчета на Европейска комисия е записано, че неспособността на държавното управление да се оправи с корупцията е довела до митингите в страната.

Тя беше безапелационна, че не става дума за доноси от Неправителствени организации и обособени хора от България, както евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев ги назова, и уточни, че в края на отчета (на 24 и 25 страница) е записано представители на Европейска комисия с кого са се срещали.

Съдия Нели Куцкова показа, че изпитва неприятно чувство от това, че страната ни продължава да бъде под наблюдаване от европейските институции, само че посочи:

" Ако механизмът бъде преустановен и не се реализира наблюдаване над България, хептен зле ще станем, както така и така сме тръгнали по пътя на Унгария и Полша, само че още не сме ги стигнали ".

Тя изрази вяра, че някакъв механизъм от вида " Бръкни му в джоба, с цел да си свърши работата " би проработил, макар, че звучи тъжно да се надяваме на подобен надзор от Брюксел.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР