Не трябва да се правят никакви компромиси по отношение на

...
Не трябва да се правят никакви компромиси по отношение на
Коментари Харесай

Георги Панайотов: НАТО не се готви за война, не трябва да правим компромис с нашата сигурност

Не би трябвало да се вършат никакви взаимни отстъпки във връзка с сигурността. Това съобщи някогашният длъжностен министър на защитата и предстоящ дипломат на България в Съединени американски щати Георги Панайотов пред Българска национална телевизия.

Панайотов изясни, че на срещата на съвета на сигурност в Организация на обединените нации се споделило високо и ясно каква е обстановката в Украйна. Нищо ново не се сподели, като забавното е, че предлагането на Съединени американски щати било подложено на гласоподаване от Руската федерация. От страна на държави-членки на Съвета на сигурност в ОНН било очебийно, че има напрежение на границата на Русия и Украйна и е допустимо да се случи нещо неприятно, разяснява Панайотов.

Според него е настъпил моментът, в който би трябвало да се създадат решителни крачки. Не можем да бъдем на 100% сигурни какво ще се случи, само че предпоставки за това има, посочи Панайотов и добави, че ценностната система на НАТО и Европейски Съюз е да има независимост, разцвет, господство на закона и да се съблюдават правата на индивида.

" НАТО не се готви за война, а българският батальон е в бройка 1 300 индивида. С такава мощ ли ще застрашим някого, това е смешно ", отсече Георги Панайотов.

Нито едно решение в НАТО не може да бъде взето без България. Ние сме равнопоставени и по този метод ни третират, само че тук в България се приказват противоположните неща, които не са правилни, сподели някогашният боен министър.

Той настоя да се модернизира българската войска и дано хората да не се заблуждават, че свободата и демокрацията, която имаме, е нещо обещано и може да си остане у нас. Много бързо може да се промени това нещо и би трябвало да бъдем подготвени да си го запазим, безапелационен бе някогашният длъжностен боен министър.

По отношение на готовността на България да охранява военновъздушното пространство на Република Северна Македония, Георги Панайотов съобщи, че сега, в случай че има опция да се охранява въздушното пространство на Северна Македония, би трябвало да се подсигури с нужните изтребители. Когато дойдат изтребителите Ф-16 тогава ще стане доста по-лесно, чака Панайотов и увери, че не е проблем България да охранява въздушното пространство на РСМ.

Във връзка с бюджета за защита, Панайотов уточни, че бюджетът в никакъв случай не е задоволителен. Модернизацията на въоръжените сили на другите страни вървят по-бързо, тъй като се дават повече средства. Трябва да се дадат повече средства за защитата, тъй като върху защитата се крепи държавността, акцентира Панайотов.

Като предстоящ дипломат в Съединени американски щати Панайотов желае да има повече България в Америка, да направи по този начин, че да се вземе най-хубавото от Съединени американски щати и да се заздравят връзките сред двете страни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР