Не трябва да очакваме чудеса, нито да се изживяваме като

...
Не трябва да очакваме чудеса, нито да се изживяваме като
Коментари Харесай

Курумбашев: Не трябва да се изживяваме като изключителни шефове на ЕС

Не би трябвало да чакаме чудеса, нито да се изживяваме като изключителни ръководители на Европейски Съюз, защото явно целите ще се дефинират от огромните страни членки.Това съобщи евродепутатът Петър Курумбашев. Как ще наподобява България в очите на Европа, когато е на кормилото, има риск от наказания от Европейската комисия поради решението на държавното управление за Пирин и какво значи избор на съмнение по време на европредседателство – по тези тематики дискутираха в предаването пред bTV евродепутатите Петър Курумбашев (БСП, ПЕС) и Андрей Новаков (ГЕРБ, ЕНП).

Не са минали и 24 часа, откогато България пое председателството на Съвета на Европейския съюз и към този момент някои хора заговориха, че то се е провалило. Какво чакаме да пишат и да приказват другите, в случай че ние самите приказваме по този начин, попита Новаков.

За заглавията от западната преса, че България е потънала в корупция Корумбашев уточни: „ Това не е проведена офанзива от западните медии, просто фокусът на внимание се измества към страната по натурален метод, защото става европредседател и това чувство, което постоянно е имало за нашата страна като една от най-бедните и най-корумпираните, попада под по-голямо европейско внимание сега “.

„ Нека не сътворяваме илюзии, че с българското председателство всички наши проблеми ще бъдат решени, само че би трябвало да кажем, че за пръв път от десетилетие България излезе от спешната лента на Европа и имаме късмет да трупаме точки, каквито в никакъв случай не сме могли да създадем. И ми се ще да се фокусираме повече върху това, а не, когато попадаме под прожекторите, да си си вадим кирливите ризи (...) Мисля, че сме подготвени и занапред ще го демонстрираме по основни проблеми за Европейския съюз “, сподели Новаков.

„ Трябва да сме деликатни в тази превъзбуда, която царува, че като председателстващи Европейски Съюз надали не внезапно ще определим целите му – сподели Курумбашев. – Също по този начин е хубаво да използваме това ориентирано внимание към България, с цел да сложим някои наши проблеми, като влизането в Шенген или еврозоната. Но, съгласно мен, не би трябвало да чакаме чудеса, нито да се изживяваме като изключителни ръководители на Европейски Съюз, защото явно целите ще се дефинират от огромните страни членки “.

„ Мисля, че колкото повече повтаряме, че сме дребни и небогати, толкоз дребни и небогати ще ставаме “, отвърна Новаков.

„ Реалностите са каква е твоята тежест в Европейски Съюз и какво можеш да направиш в този мандат “, отговори Курумбашев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР