Не смятам, че главният прокурор трябва да се обяви за

...
Не смятам, че главният прокурор трябва да се обяви за
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Не смятам, че главният прокурор трябва да се обяви за престъпник |

Не считам, че основният прокурор би трябвало да се разгласи за нарушител, с цел да се реши дали той дава отговор или не на избрани високи стандарти. Едва ли може да се твърди, че всеки, който е на такава висока служба, прави по две–три закононарушения в месеца.  

Това мнение изрази конституционният арбитър и някогашен длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов пред бТВ във връзка вчерашното, което дава право на министъра на правораздаването да изиска от Висш съдебен съвет предварително освобождение на обвинител №1.

Според Стоилов решението на Конституционен съд " демонстрира, че Конституцията живее " и слага в неловко състояние членовете на Висш съдебен съвет поради отхвърленото през юли м.г. като неприемливо неговото искане за отстраняването на Гешев. Това слага под подозрение компетентността им (на членовете на Висш съдебен съвет - бел. ред.) или допуска преднамереност . Ако в този момент бъде поискано още веднъж освобождението на основния прокурор, не е несъмнено, че резултатът ще е същият, счита той. 

Веднага след решението на Конституционен съд правосъдният министър към този момент разгласи желанието си да възобнови настояването пред Висш съдебен съвет. Тя изясни, че опцията да се желае освобождение на ръководителя на държавното обвиняване поради тежки или систематични нарушавания на правата и отговорностите му при " поредност от бездействия " в границите на останалите механизми, е записана в Закона за правосъдната власт.

" Когато правихме плана на Плана за възобновяване и резистентност, избягвах да обвързваме въпросите за отчетността и отговорността на основния прокурор с промени в Конституцията, тъй като в един миг това може да стане предлог или реална причина България да загуби огромна част от средствата ", уточни Янаки Стоилов.

Той дефинира като добър знак решението на премиера Кирил Петков и началника на кабинета Лена Бориславова да се явят на разпит във Върховната касационна прокуратура. И насърчи държавното управление да пресича всевъзможни корупционните прояви.

" Проблемът за корупцията е доста значим и изострен за България, само че ние освен криминалната корупция, която е записана в Наказателния кодекс, имаме и легална корупция, която хората с политическа власт толерират посредством законодателство, чрез управленски решения ", уточни съдията.

Той упорито предложи на кабинета да пресича корупционните прояви, " както тези, които са в нарушаване на закона, по този начин и тези закони, които правят възможна корупцията ". И уточни по какъв начин може да стане това - като не се одобряват закони, с които се опрощават десетки милиони отговорности на хора, минаващи за огромни предприемачи.

" Бяхме очевидци на такива прояви през миналите години и по тази причина е значимо да се наблюдава законодателството ", бе безапелационен Стоилов.

По думите му най-вече " златни паспорти " са се издавали в интервала 2016-2019 година Той предложи дружно с инспекцията на Специализираната прокуратура за изясняване на случаите да се следи дали някой не ревизира себе си .

Стоилов посочи, че е хубаво да се види какви са хората, които издават " златните паспорти ", и какви действия са правили. Както и да се види, когато са приемани наредбите, по какъв начин се е давало българско поданство по натурализация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР