Не се страхувам да изразявам позицията. Миролюбив човек съм, смятам,

...
Не се страхувам да изразявам позицията. Миролюбив човек съм, смятам,
Коментари Харесай

Захариева не се отказва за ареста на Иванчева, критикува президента за членството ни в ЕС и НАТО

Не се опасявам да показвам позицията. Миролюбив човек съм, считам, че несъгласията би трябвало да се изглаждат в диалог. Продължавам обаче да смятам, че границите при ареста на Иванчева бяха попреминати . Това съобщи външният министър Екатерина Захариева в отговор на изказването на основния прокурор Сотир Цацаров, с което той я атакува, тъй като още на 18 април тя изрази мнение, че силовите органи са прекалили при фактическия арест на кметицата на регион " Младост " Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.
Захарива категорично акцентира, че виновността на Иванчева би трябвало да бъде потвърдена в съда и разгласи, че не омаловажава работата на прокуратурата и правоохранителните органи по случая . Не одобрявам черно-белите неща в този спор, добави външният министър, която съобщи, че Община Младост несъмнено не вървяла добре и не може да се споделя, че Иванчева не е отговорна, единствено тъй като стояла няколко часа с белезници при Спортната палата . Така е по Наказателно-процесуален кодекс – би трябвало арестуваният да участва на разказа на доказателствата при случаи на корупция по високите етажи, съгласи се Екатерина Захариева.
Изцяло съм съгласна, че стига към този момент пътни карти, а е време за дейности, посочи Захариева пред Нова телевизия. В никакъв случай не съм желала да атакува някого, не сме обсъждали позиция за проблема на съвещанието на Министерския съвет, сподели още външният министър.
Поредният скандал изпълнителна власт – президент
Със сигурност има най-малко два ли три текста в проектостановището на президентството, които бяха притеснителни. Те не отразяваха общите позиции и по тази причина бяха изменени.Това щеше да е извънредно проблематично като член на България в Европейски Съюз, сподели външният министър, акцентирайки съответно мненията за Сирия и Украйна.
В публикувания от президентството проектовариант на позицията след КСНС за Сирия пишеше, че " нанесените подари по обекти на територията на Сирия от основаната ad hoc коалиция (САЩ, Англия и Франция) без резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации повишават риска от ескалация на спора в района ". За Украйна пък написа следното: " Конфликтът в Украйна остава неуреден. Въпреки декларациите от участниците в спора за съблюдаване на Споразуменията от Минск, същите се нарушават редовно ".
Същевременно Захариева сподели, че никой не отхвърля, че е нямало глоба на Организация на обединените нации за въздушните удари на Съединени американски щати, Англия и Франция в Сирия. Тя, обаче, сподели и, че Русия 12 пъти блокира резолюции за Сирия. Защо Съветът за сигурност (СС) на Организация на обединените нации е блокиран – с несъгласие на Русия от 2017 година е прекратен механизмът за Сирия за химическите оръжия, попита министърът. Становището на Президентството щеше да ни сложи в извънредно неприятна позиция като член на Европейски Съюз и НАТО, повтори Захариева. Тя сподели и, че тонът на КСНС бил естествен и спокоен, до момента в който не се раздало проектостановището. Външният министър добави и, че Българска социалистическа партия били срещу 2% от Брутният вътрешен продукт да отиват за защита – ангажимент, който България има към НАТО.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР