Не се притеснявам от никакви форми за контрол и разследване

...
Не се притеснявам от никакви форми за контрол и разследване
Коментари Харесай

Гешев: Контролът не ме плаши, други бягат от истината

„ Не се тормозя от никакви форми за надзор и следствие на основния прокурор “. Това съобщи „ обвинител №1 “ Иван Гешев на чуването в Правната комисия на Народното събрание във връзка доклада на държавното обвиняване.

„ На първо място ще благодаря на сътрудниците, които както множеството представители на страната, в изискванията на спешно разпространяване на страната реализираха тези резултати, носейки своята отговорност. Резултатите на сътрудниците са впечатляващи, макар ситуацията, включително и обществено-политическите процеси, които текат в страната, вследствие на което сътрудниците от Министерство на вътрешните работи бяха ангажирани изключително “, уточни при започване на ревюто си Гешев.

Кражбите за първите 5 месеца са намалели с 22%, грабежите с към 19%, похищения против моторни транспортни средства - 13,4%.

Сериозен е триумфът и във връзка с прекратяване на телефонните измами, които са намалели с 90,7% по отношение на 2019 година.

„ Това беше продължителен проблем, с който бяхме привикнали да живеем. Този проблем все още не съществува, а резултатът е, че нашите възрастни родители и родственици могат да живеят умерено “, разяснява основният прокурор.

За интервала са следени 63 досъдебни производства за непозволено асимилиране на средства от европейски фондове по отношение на построяването и действието на така наречен „ къщи за посетители “. По предписание на основния прокурор още от началото на годината следените производства са взети на специфичен контрол в апелативните прокуратури, които оказват засилена методическа и организационна помощ.

Гешев посочи още, че за различен продължителен проблем в България до момента се е считала недосегаемостта на хората, които горят нерегламентирано боклуци. „ Благодарение на прокуратурата, взаимно със съответните контролни органи, този проблем не съществува. Хиляди тонове боклуци, със наличие на олово, бяха открити заровени в цялата страна. Мога да дефинира това като най-голямото екологично закононарушение в историята на България “, сподели още той.

Над 3000 досъдебни производства са формирани и против разпространяването на опиати. „ Това е и ще продължи да бъде приоритет на прокуратурата “, увери основният прокурор.

Като идващ приоритет на държавното ръководство Гешев уточни шофирането на автомобил след приложимост на наркотични субстанции и алкохол, и предизвикването на катастрофи вследствие на това.
Той напомни, че към този момент е отправил до законодателя съответните оферти за законодателни промени в тази тенденция – за утежняване на наказванията за сходен вид закононарушения. Предложенията на Гешев обаче все още не са в дневния ред на депутатите. „ Проблемът е сериозен – меко казано. Защото по българските пътища се води война, в която умират повече български жители в сравнение с в един местен спор. Процентът в прокуратурата на такива каузи е над 10% “, сподели още основният прокурор.

„ Продължава процесът по оптимизация на прокуратурите, с изключение все още на Софийската област, където има избрани специфики. Това е един развой почнал по времето на господин Цацаров, имаше две такива талази, като това е последният стадий на този развой, който за прокуратурата ще завърши. Далеч съм от мисълта да се съпоставям с сътрудниците то съда, само че отново ще кажа – в Съдийската гилдия този развой още не е почнал “, сподели още Иван Гешев допълвайки, че този развой ще спомогне за уравновесяването на неравномерната натовареност. „ Трябва да е ясно за всички, че криминогенната конюнктура тук-там е друга, както и че статистиката не постоянно е точна – доста мъчно е да се реши дали една кореспонденция в Русе би се равнявала по тежест като 100 такива в Стара Загора или противоположното. Това също са част от аргументите за тази неравномерна натовареност, за която приказвам, и която е съществена причина за провеждането на тази процедура по преструктуриране на прокуратурите “, добави основният прокурор.

Във времето за въпроси, Гешев бе запитан по отношение на коментара му за отчета за върховенството на закона в страните членки на Европейски Съюз в частта за България, като акцентът предстоящо падна върху тематиката за отговорността на основния прокурор.

„ Аз виждам, че сме в предизборна обстановка. Прокуратурата и основният прокурор няма да вземат участие в това. Ние не сме играчи на това поле. Ние се занимаваме със събиране на доказателства за осъществени закононарушения. Относно отчета - тук мога да приказвам доста. Аз съм подготвен да вземам участие във всевъзможни формати, без, несъмнено, да взимам присъединяване в решенията. Мога с часове да приказвам по какъв начин с години се построява една превратна визия за основния прокурор. Изгражда се една, мога да кажа агитация, в тази връзка. Това обаче не дава отговор на обективната истина. Прокуратурата съблюдава закона подобен, какъвто е. Аз нямам никакви терзания за основаването на разнообразни фигури за надзор и следствие. Отварям една скоба – тук политическата цел не е надзор на основния прокурор, а премахване на основния прокурор, защото действително основният прокурор, сходно на Вас народните представители, сходно на президента, мъчно може да извърши закононарушение във връзка работата си. Моята работа е да управлявам прокуратурата. Нямам никакви терзания от основаването на какъвто и да било надзор. Реалните проблеми на наказателното правораздаване у нас са – фиктивен развой и Наказателен кодекс от времето на другаря Тодор Живков. Това спъва приемането на резултатите, които чака българското общество. Въпреки това броят на върнатите каузи и оправданите лица трайно понижава през годините. Не съм правил относителен разбор, само че може да се окаже, че сме номер едно по брой на наказаните лица в страните от Европейски Съюз “, отговори Гешев.

Той бе предизвикан и с въпрос по отношение на изказванията за полицейско принуждение по време на митингите у нас. „ Никоя полиция няма да изтърпи да изяде толкоз пердах, където и да е в Европейски Съюз. Нека си напомним по какъв начин действаха служителите на реда във Франция по отношение на така наречен „ жълти жилетки. Това не го настоявам аз, това го има във видеобмена, който е записал по какъв начин работят другаде служителите на реда в сходни обстановки. Пуснете си и вижте какво се схваща под думите „ полицейско принуждение “ в Германия и във Франция. А другояче – прокуратурата не прави разлика сред служители на реда и други жители, които са направили закононарушение “, отговори Гешев.

Депутати от Българска социалистическа партия попитаха основния прокурор и по отношение на общественото оповестяване на част от обстоятелствата и събитията по съответни досъдебни производства. „ Години наред в телевизионните студиа се изявяваха само подсъдими и техните юристи, които поясниха превратно и да не кажа лъжеха за обстоятелства и условия по отношение на досъдебните производства.

Когато съответната прокуратура, след позволение на наблюдаващ прокурор, е решила да показа своята позиция и обстоятелствата – това очевидно не харесва на някого и не желае да бъдат известни на български жители обстоятелствата. Разбирам, че на някой, който се укрива в Дубай може да не му е прелестно жителите да знаят, че е оповестил малко над 200 артефакта, а останалите не, съхранявайки ги в кутии в офиса си, със съответните надписи от съответните обекти, от които са изкопани. Гражданите обаче имат право да бъдат осведомени. Явно някой се опасява от истината и това не е българската прокуратура. Българската прокуратура желае да построява доверие в жителите и по тази причина поддържа тази политика “, отговори Гешев.

Наблюдавани са 162 821 преписки, от които новообразуваните са 142 112, съставляващи 87.3% по отношение на общо следените. Делът на решените 15 1199 преписки по отношение на следените е 92.9%. Висок е делът на решените преписки в законовия период –до 1 месец –99.2%. От получените и формирани, през регистрирания интервал, преписки по надзора за правда в териториалните прокуратури решени са 93.4%.

Наблюдаваните досъдебни производства са 147275, от които новообразувани са 62042, или 42.1% от следените през интервала. В края на интервала, следствието е завършило по 45.5% от следените досъдебни производства, като 99.7% от тях са завършени в законов период. Решените досъдебни производства са 91 335 и съставляват 62% от общо следените. В съда са импортирани 18 351 досъдебни производства с 18 498 прокурорски актове, като по типове се разпределят както следва: обвинителни актове – 9991 или 54%, импортирани по отношение на 11489 лица; съглашения – 5849 или 31.6% по отношение на 6120 лица; постановления с предложение за освобождение от наказателна отговорност и налагане на административно наказване по член 78а Наказателен кодекс –2658 или 14.4% по отношение на 2757 лица.

От импортираните в съда 18351 досъдебни производства през интервала 01.01. –31.08.2020г., върнатите каузи на прокуратурата съставляват 2.9%. В съвсем половината от случаите (42.6%) от прокурорите са подадени митинги против връщането на делата от съда. В 25.7% подадените митинги са почетени от съда. Три окръжни и 20 районни прокуратури нямат върнати от съда каузи. От предадените на съд 20366 лица, 84.2% са наказани и глобени, с влезнал в действие правосъден акт. Оправданите лица, с влезнал в действие правосъден акт, съставляват 1.9% от всички лица с влезнал в действие правосъден акт за регистрирания интервал. През регистрирания интервал в 14 окръжни прокуратури и в 19 районни прокуратури няма оправдани лица, с влезнал в действие правосъден акт. Делът на върнатите от съда наказателни каузи по отношение на общо импортираните прокурорски актове по тях, за следения интервал, е 3.4%.Осъдени с влезнал в действие правосъден акт са 2948 лица, като оправданите лица, с влезнал в действие правосъден акт, съставляват 2.4% от всички лица, с влезнал в действие правосъден акт, предписан по каузи от необикновен публичен интерес.

През интервала следователите в Национална следствена служба, следствените отдели в окръжните прокуратури, Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура са разследвали общо 7739 досъдебни производства. Приключено е следствието по 2684 досъдебни производства, от които с мнение за съд –545 каузи, което съставлява 20.3% от общо завършените Директива за птиците.

През интервала следователите в Национална следствена служба, следствените отдели в окръжните прокуратури, Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура са разследвали общо 7739 досъдебни производства. Приключено е следствието по 2684 досъдебни производства, от които с мнение за съд –545 каузи, което съставлява 20.3% от общо завършените Директива за птиците.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР