Не се очаква спад в ценовите нива, нито в активносттаЩе

...
Не се очаква спад в ценовите нива, нито в активносттаЩе
Коментари Харесай

Скачат цените на стари жилища в София. Вижте защо се случва?

Не се чака спад в ценовите равнища, нито в интензивността Ще продължи търсенето на по-просторни парцели и разновидности за живот отвън огромните градове
Делът на жилища остаряло строителство стартира да понижава на фона на новите планове, които се появяват на пазара в столицата. Това може да докара до недостиг в предлагането на този вид парцели, който да съкрати доста интервала за подписване на договорка през 2022 година, предвиждат от Имотека. В същото време цените на жилищата остаряло строителство се балансират към актуалните равнища или растежът им е равномерен, до момента в който равнищата при новите планове се предвиждат мъчно в следствие от сериозния скок в цените на строителните материали.

„ Търсенето ще продължи да бъде по-сериозно от предлагането и през идната година, което ще обуслови продължаваща интензивност и динамични покупко-продажби. Въпреки изказванията за спад в цените, няма учредения да считаме, че подобен ще има. Те по-скоро ще се задържат на постоянни равнища, а други ще набъбнат леко. По отношение на новото строителство – доста от строителните бизнесмени евентуално ще забавят продажбите, с цел да се ориентират в крайната цена на продукта и да калкулират вярно към крайните клиенти. Към момента обаче закъснение в темповете на строителство няма ”, разяснява Люба Атанасова, изпълнителен шеф на Имотека.

Други основни промени на имотния пазар 2022 година няма да донесе, считат специалистите. Двете страни ще продължат да бъдат дейни, динамичността на пазара евентуално ще докара до спомагателен спад в каузи на покупко-продажбите, осъществени с отстъпка. Ще се търсят най-вече двустайни и тристайни жилища наоколо до зелени площи и метро. Пазарът на къщи и имоти ще продължи да разкрива капацитета си, защото и след пандемията хората ще се стремят да разполагат с парцел отвън огромните градове.

Възможен е спомагателен растеж в каузи на капиталово настроените купувачи, защото доходността от жилище ще продължи да се усъвършенства по отношение на съхранението на банков депозит. Потребителите, от своя страна, ще не престават да търсят прочут и сигурен метод за влагане на свободните си средства в условия на инфлация, с цел да спасят парите си от обезценяване.

Профилът на клиентите ще остане резистентен, като не се чака дадена група да бъде по-активна от друга. Ще продължи наклонността потребителите на пазара на парцели да стават все по-хомогенни, без да могат да се разпознават съответни профили. Наемите по всяка възможност ще бележат спомагателен растеж в интензивността, като основно за този пазар ще бъде установяването на по-голямо подобие в упованията на наемателите и наемодателите.

Пловдив и Варна, които се откриха като динамично разрастващи се градове през последните години, ще продължат да бележат растеж в интензивността. Особено деен там ще продължава да бъде пазарът на къщи и имоти наоколо до града. Новото строителство и в двата града е интензивно, което ще докара до спомагателна динамичност в общия размер покупко-продажби.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР