От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на

...
От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на
Коментари Харесай

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите

От през днешния ден стартира банкет на документи за подкрепяне застраховането на реколтата при лозарите. Интервенцията е с бюджет от 800 хиляди лева, заяви преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.

" Тази стратегия за обезпечаване на годишна продукция има избран предел. В момента се застраховат до 400 лева насажденията ", уточни пред БНР Атанас Василев - ръководител на УС на Националното съдружие на българските лозари. И изясни какъв е казусът:

" Когато имаш действителни разноски приблизително 1000 лева на декар, страната те подкрепя до 400 лева Останалите 600 лева са си за твоя сметка. Тук има доста неприятно предписание в самата стратегия - в случай че се случи вреда или застрахователно събитие, то би трябвало да е над 30%, с цел да ти дължи обезщетение самият осигурител. Под 30% не се изплаща - това го няма на никое място. Мярката е хубава и доста хора биха се възползвали от нея, в случай че тя беше действителна ".

Според него точно поради това хората всеобщо не се застраховат.

В предаването " Преди всички " Василев бе безапелационен, че в последните години нищо не се е трансформирало за бранша:

" Все още секторът си е на колене. Някои хора са по очи. Голяма част от сътрудниците към този момент не приказват за дотации, не желаят подкрепяне. Говорят само и единствено по какъв начин да съумеят да запазят това, което има пазар, а това, което няма - да унищожават ".

По думите му лозята в България понижават фрапантно:

" От четвърти в света с 1,8 млн. дка през 90-те години, сега действително отглежданите лозя в България не са повече от 180 хиляди дка. Имаме понижение от 10 пъти ".

Според него казусът е в политиката на страната по отношение на този бранш. Когато отидем на един пазар, ни класират в ниския ценови сегмент, изясни той и добави, че е нужна ясна идея за развиването на сектора най-малко за 10 години напред.

Атанас Василев подсети за предлагането им за гроздови тържища за продажба на реколтата във всяка област в страната. Според него това доста би помогнало за изсветляване на бранша и унищожаване на медиаторите. По думите му обаче това би трябвало да бъде дефинирано ясно и тъкмо в закона.

" Големият проблем е, че нямаш безусловно никаква предвидливост, сигурност, че през днешния ден направеното и казаното на следващия ден ще се съблюдава. Не знаеш накъде да поемеш. И си в обстановка, в която живееш ден за ден ", заключи той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР