Не се очаква руската компания Газпром“ да спира доставките до

...
Не се очаква руската компания Газпром“ да спира доставките до
Коментари Харесай

Русия няма да спира доставките на газ до повече европейски клиенти


Не се чака съветската компания „ Газпром “ да стопира доставките до други клиенти, отвън тези, до които подаването на гориво към този момент е било спряно. Това стана ясно от изявление на представителя на Кремъл Дмитрий Песков , представен от Ройтерс.

Песков акцентира, че всички клиенти, които е трябвало да бъдат отрязани от доставките, към този момент са спрели да получават съветско гориво. По негови думи тези, които все още получават газ, работят по „ новата система “ за разплащания препоръчана от Москва на клиентите от Европа.

През април „ Газпром “, в нарушаване на подписани дълготрайни контракти, първо спря доставките газ за и Полша поради отхвърли им да вършат заплащания в рубли в сметки в съветска банка. По-късно бяха прекратени доставките още на Финландия и Нидерландия, както и на редица европейски колоси като немското посланичество на Shell и датската Orsted.

До обстановката се стигна, откакто пред март президентът на Русия Владимир Путин разгласи, че Москва ще приема единствено рубли по договорите за доставка с „ вражески “ страни.

Впоследствие Европейски Съюз излезе с, че страните и фирмите от блока няма да заплащат за съветския газ в рубли . Един от причините беше, че договорите им с съветската компания в действителност ясно плануват в какви валути да се заплаща и това са долари или евро, а не рубли.

Малко по-късно Руската централна банка разгласи механизъм за заплащане на съветския газ, който планува клиентите на „ Газпром “ да си създадат две сметки в свързаната с нея „ Газпромбанк “ - една в долари или евро и една в рубли.

След това банката обръща задграничната валута в рубли и я трансферира във втората сметка на клиента, а от там - по сметката на „ Газпром “. Според указа на Путин заплащането ще се смята за приключено едвам откакто задграничната валута бъде обърната в съветски рубли.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР