Не се налага рестартирането на процедурата по диверсифицираната на доставките

...
Не се налага рестартирането на процедурата по диверсифицираната на доставките
Коментари Харесай

Росен Христов: Процедурата за диверсификация на ядреното гориво няма да се рестартира

Не се постанова рестартирането на процедурата по диверсифицираната на доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “. Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов, в отговор на депутатски въпрос, предадеБГНЕС.

„ Към днешна дата не съществува действителна причина, заради която процедурата по диверсифициране на доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ да се постанова да бъде рестартирана “, уточни енергийният министър.

Той напомни, че дейностите по обезпечаване на диверсификацията на доставките на свежо нуклеарно гориво (СЯГ) са подхванати от АЕЦ „ Козлодуй “ още през 2019 година Като самият развой на диверсификация за 5 и блок на нуклеарната ни централа е плануван на три стадия.

Първият стадий включва създаването на Технико-икономическа аргументация за лицензиране и внедряване на различен вид нуклеарно гориво.

„ За осъществяването на този стадий през 2019 година е подписан контракт с компанията „ Уестингхаус “ за създаване на технико-икономическа аргументация за лицензиране и внедряване на модернизиран вид нуклеарно гориво на блокове 5 и 6 на АЕЦ „ Козлодуй “ при работа на мощ 3120 MV “, декларира министър Христов.

Крайната цел на първия стадий е въз основата на резултатите от Технико-икономическата аргументация, да бъде определен безвреден и ефикасен горивен цикъл и съответни видове различни касети. Етапът е изпълнен на 8 декември 2020 година

Вторият стадий включва създаването на обосноваваща документи, нужна за правене на доклад за разбор на сигурността на 5 и 6 блок при внедряване на различен (нов, модифициран) вид нуклеарно гориво. Този втори стадий е стартирал на 29 януари 2021 и сега е в развой на осъществяване.

Третият стадий включва избора на снабдител за разработване и доставка на горивни касети. „ Към сегашния миг се правят нужните дейности за подготовка на провеждането на избора на снабдител “, акцентира министър Христов.

Той уточни, че главният приоритет при реализирането на действителна диверсификация на доставките на нуклеарно гориво за атомната ни централа остава спазването в най-висока степен на нуклеарната сигурност и гарантирането сигурността на енергийните доставки.

„ С цел обезпечаване на самостоятелна експертиза във връзка с нуклеарната енергетика, към Съвета на шефовете на БЕХ е основан „ Експертен съвет за нуклеарна енергетика “. Функциите му включват и мониторинг на програмата за диверсификация на доставките на СЯГ, създаване и даване на мнения с оглед отбягване на евентуални опасности за закъснение на процеса по диверсификация “, сподели още министър Христов.

Той уточни, че осъществените досега действия, както и реализирането на останалите ще подсигурява диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР