Не само диверсифицираме газа за България, а може би ще

...
Не само диверсифицираме газа за България, а може би ще
Коментари Харесай

Премиерът: Не само диверсифицираме газа за България, а може би ще бъдем отговора за целия регион, включително до Украйна

Не единствено диверсифицираме газа за България, а може би ще бъдем отговора за целия район, в това число до Украйна. Това сподели министър председателят от парламентарната естрада.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4962
Той напомни за диалозите с Европейската комисия договарянията за газови доставки да се водят на равнище Европейски съюз. „ Това е изключително значимо, когато европейският пазар е най-големият и пазарните сили са по-големи дружно. Още на следващия ден Европейска комисия отваря работна група, непрекъснато основана в София. В нея са министрите на енергетиката на Италия, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Украйна и Азербайджан “, уточни министър-председателят.

Петков посочи трите значими за България целта при доставката на газ. „ Първо - да има задоволително газ. Доставката да бъде с най-малък риск и да бъде на най-хубавата цена и да разрешава на българската стопанска система да е конкурентоспособна. Преди 4 месеца заварихме цялостна взаимозависимост на България от „ Газпром “. Платени 3 милиарда за тръба, която не можем да използваме, незавършена връзка към Гърция отпреди 10 години в безусловно негодно положение. С огромни сектори изобщо незавършени. Заварихме отхвърли от 70% от азерския газ, който беше на една трета от цената. Всичко това тъкмо когато стартира и енергийната рецесия в Европа, която е функционалност на войната. Путин съумя да понижи количествата на газа в газохранилищата в Германия още през лятото и есента “, разяснява министър председателят.

съобщи, че държавното управление е било квалифицирано за сюжета „ Газпром “ да спре доставките за страната ни. „ Имахме подготвен проект за пазаруване на полутечен газ. Въпреки че „ Газпром “ ни даде единствено 24 часа от нотификация до прекъсване, газоподаването нито понижа, нито цената е скочила към този момент “, уточни той.

По думите му България е в напреднали договаряния за доставки на полутечен газ със Съединени американски щати и Египет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР