Не съм тук за критика. Тук съм за срещата на

...
Не съм тук за критика. Тук съм за срещата на
Коментари Харесай

Московиси: Ще сте следващият член на еврозоната, но не прибързвайте

Не съм тук за рецензия. Тук съм за срещата на министрите на финансите в границите на председателството на България на Европейски Съюз. Нека да бъдем ясни – за мен България е идващият член на еврозоната. Еврото би трябвало да бъде валута на всички европейци. Това съобщи еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси.

Условията и критериите би трябвало да бъдат спазени и това лишава време, сподели Московиси, който не пожела да приказва за " периоди и графици " . Пред bTV той даде за образец Гърция, която се присъедила „ прекомерно бързо” и по тази причина изпаднала в рецесия. България би трябвало да се причисли мощна и би трябвало време, безапелационен беше еврокомисарят, който уточни какво би трябвало да се направи – българската стопанска система " да се сближи " с европейските стопански системи и България да влезе в банковия и паричен съюз на Европейски Съюз. Очакваме ви, само че дано дружно да се подготвим – триумфът се дължи на конвергенцията. Трябва да забележим по-добра продуктивност, потенциал за експорт , посочи Московиси.

На пряк въпрос дали би трябвало да има равнене на приходите, еврокомисарят сподели: " Не ". Има разлики, няма потребност да чакаме десетки години, с цел да настигне България да вземем за пример Германия, беше тезата му. Не би трябвало да има шокове нито за кандидатката за участие, нито за еврозоната, съобщи Московиси.

Г-н Московиси е създател на предлагането Европейска комисия да има специфичен механизъм за страни като България, които желаят да влязат в еврозоната, посочи и някогашният водач на Българска социалистическа партия и настоящ ръководител на ПЕС Сергей Станишев. Той акцентира, че еврозоната е ядрото на интеграцията в Европейски Съюз и влизането ни там ще попречи на маргинализацията ни. Реалистичен е срокът да влезем в еврозоната през 2025 година , само че в този момент би трябвало да се направи първата крачка, да стартираме действителната подготовка всъщност, сподели някогашният водач на Българска социалистическа партия, при което Московиси повтори нещо, казано от него към този момент няколко пъти в процеса на диалога: " Хайде да не прибързваме " . Ще има хора, които да се стараят да изтласкат България в периферията, а постоянно при един обяд е добре не да си в менюто, а да си на масата, добави Станишев. Той сподели и, че българският бизнес губи сред 500 млн. и 1 милиарда лв. единствено поради обмяната на левове в евро от износ-вноса на артикули .

Станишев отбрани и тезата, че няма да има внезапно повишаване на артикули и услуги при влизане в еврозоната. Това са подправени вести, съгласи се и Московиси и съобщи, че 65% от французите са удовлетворени, че Франция е в еврозоната. Най-добрият метод да се отдадеш на Европа е да бъдеш в еврозоната, съобщи еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси.

Привърженик съм на доста мощна кохезионна политика. Тези, които имат потребност от повече, би трябвало да получат повече , акцентира още Московиси. Той беше безапелационен, че за 11 години, след влизането си в Европейски Съюз, България и Румъния са се трансформирали извънредно доста в положителна посока. В момента България е част от живота на всички, сподели еврокомисарят. Българите би трябвало да видят малко повече от Европа и сме подготвени да им го покажем, съобщи Московиси.

Изненадващо или не Станишев похвали Бойко Борисов с думите, че е " сполучлив " що се отнася до европейския път, изключително на Западните Балкани.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР