Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички

...
Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Няма да подавам оставка заради казуса Пирогов

„ Не върша циркове, а си правя работата. Не може всички професионални решения на поста, който заемам, да бъдат съгласувани с политически водачи. Взех решението да освободя шефа на „ Пирогов “, с цел да не ме обвинят в занемареност, а не с цел да объркам нечии политически сметки. Няма да депозирам оставка “. Това съобщи пред bTV здравният министър проф. Христо Хинков по отношение на проблема със незабавната болница, който разклати ръководството.

„ Натрупаните загуби на „ Пирогов “ към 30 септември 2023 година са 31 млн. лева Бих изискал и промяна на Съвета на шефовете на болничното заведение, само че е значимо да се откри кой е съответният причинител на закононарушенията. „ Пирогов “ е сензитивна болница и се колебаех дали да оповестя новината обществено “, добави той.

По думите му, въпросът с шефа на „ Пирогов “ демонстрира, че болничното заведение не е инцидентно място и фактически там се преплитат ползи. „ Представете си един ортодонт, който би трябвало да се оправи с няколко зъба - 10, 15, 28 зъба. Започва да работи и стига до разкрит нерв и пациентът стартира да подскача – тъкмо сега това се случва с болничното заведение. И представете си, че има още най-малко пет такива зъба, които би трябвало да се да се лекуват “, обрисува настоящата обстановка в незабавната болница министърът.

Той увери, че е съгласувал дейностите си с премиера Денков и той е подкрепил решението му.

Министърът призна, че не може да отговори на въпроса какви тъкмо са ползите, които се пресичат в „ Пирогов “ – политически, стопански или финансови, само че показа терзанието си от положението на лечебното заведение през последните години.

„ Аз съм бил 10 години в „ Пирогов “, остарял пироговец съм и мога да ви кажа, че „ Пирогов “ през другите форми на ръководство – още преди 89-а година си припомням това, тъй като тогава съм работил там – „ Пирогов “ беше една сериозна стратегическа болница. Постепенно обаче през годините, изключително последните 10-15 години, западна доста като болница. Съжалявам да го кажа, само че доста лекари напуснаха и тази болница, която има стратегическо значение, би трябвало да бъде подкрепена. Тя е извънредно значима за България. Не би трябвало да се позволява да напущат екипи, да напущат лекари. Това бе последната капка, която ме накара да взема решението да сменя управлението на болничното заведение “, безапелационен бе министърът.

Проф. Хинков акцентира, че точно доктор Валентин Димитров носи отговорността, когато става въпрос за нарушавания в публичните поръчки, а обстоятелства за това се съдържат в одитния отчет на болничното заведение.

Според одитния отчет доктор Димитров е упълномощил 3 публични поръчки за здравна инсталация, всяка на стойност над 70 000 лева, без да е осъществено наложителното координиране с Министерството на здравеопазването, има и други разноски за 1,143 млн. лева, както и фактури без подписани контракти и публични поръчки, сподели министърът.

Той разяснява и изказванието, че лечебното заведение е на облага, като бе безапелационен, че това се дължи на изтеглен заем.

„ Със заема той почиства всички отговорности досега. Това не значи, че предприятието е на облага, това значи, че е декапитализирано. Данните за загубите на лечебното заведение: към 30 септември 2023 година те са 31,4 млн. лева, а към 30 септември 2022 година са били 24,3 млн. лева “, заключи проф. Хинков. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР