В момента, по действащата нормативна уредба, родителите могат да отказват

...
В момента, по действащата нормативна уредба, родителите могат да отказват
Коментари Харесай

Д-р Миндов: Никога не съм имал такова струпване на болни деца

„ В момента, по настоящата нормативна уредба, родителите могат да отхвърлят наложителните ваксини. Да, имунизациите са наложителни, само че не са насилствени. За да бъде една ваксина ефикасна – както и едно лекуване – тя би трябвало да бъде сложена със знанието, единодушието и утвърждението на пациента. Иначе всичко е неуспех “. Това сподели общопрактикуващият доктор доктор Георги Миндов пред Bulgaria ON AIR във връзка апела на медици неимунизирани деца да не бъдат допускани до учебно заведение.

„ Отказът от ваксина се изпраща в Регионалната здравна ревизия и по-късно Министерството на здравеопазването ползва глобите, планувани в Закона за здравето. Санкциите са единствено финансови наказания, не се планува лишаване на достъп до опазване на здравето или обучение “, сподели още доктор Миндов.

Той описа, че в практиката си има семейство, разбъркан брак българин с чужденка, които са подписали отвод от имунизация и за двете си деца. Същевременно има доста български деца, които живеят в чужбина и са имунизирани там, само че у нас се водят неимунизирани. „ Трябва да знаем от децата, които са в България, какъв брой не са имунизирани. Трябва да е ясно и кой поема отговорността, в случай че един мъж се разболее от паротит и остане безплоден или една жена по време на бременност – от рубеола, и роди повредено дете. И родителите би трябвало да имат смелостта да застанат тогава пред децата си и да им кажат, че това се е случило, тъй като не са били имунизирани “, съобщи доктор Миндов.

Общопрактикуващият доктор заяви, че има прекалено много случаи в практиката си на варицела, коклюш и скарлатина. „ Никога не съм имал такова скупчване на заболели деца. И започвам да си задавам въпроса какво се случва, каква е връзката с Коронавирус. Дали пък Коронавирус не ни изтри имунитета към болесттите, към които имахме колективен имунитет. В момента има взрив на всичко, все едно сме зимен интервал “, сподели доктор Миндов.

„ Колективният имунитет падна. Ние сме една от страните с минимум имунизирано население против Коронавирус в света, само че дали това има значение, не мога да кажа “, добави той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР