Не очаквайте да бълват огън но: запознайте се с Дрогон

...
Не очаквайте да бълват огън но: запознайте се с Дрогон
Коментари Харесай

Нов вид мравки-дракони, кръстени на герои от филма Игра на тронове

Не очаквайте да бълват огън само че: запознайте се с Дрогон и Висерион, мравките –дракони!

В публикация, оповестена в списание PLOS One, откриватели разказват два новооткрити типа мравки от Нова Гвинея.

Новите типове са членове на широкоразпространения жанр Pheidole, тип мравки, който се среща на всички места по света и познати с огромните си глави. Но в допълнение на огромните си глави, тези два типа имат и огромни шипове на гърба си.

Изследователите вземат решение, че шиповете припомнят за външния тип на драконите от настоящия филм “Игра на Тронове, ” и ги кръщават на два от тях (във кино лентата те са три). Имената на типовете са надлежно Pheidole viserion Pheidole drogon. (Съжаляваме, Rhaegal, това не е бил твоя ден).

Изследователите спекулират, че в допълнения на защитната си функционалност шиповете може още да съдържат мускулатура, която да помога на мравките да поддържат огромните си глави.

Като част от процеса на идентификация, мравките са бил сканирани със специалер CT скенер – като  тези, които се употребяват в медицината, само че кадърен да сканира доста дребни обекти, тъкмо като мравките. Въпреки, че това не е първия път, в който този способ да е бил употребен, е към момента реформаторски и откривателите се надяват, че по-разпространената приложимост на метода ще направи по-лесно за учените да разпознават нови типове като тези мравки.

“Ако работите в шубрак в Африка, да вземем за пример, и видите мравка, която желаете да определите, е доста мъчно да летите целия път до музей в Европа или Щатите с цел да сравните с сбирки на към този момент познати типове, ” споделя Джордж Фишер, съавтор на публикацията. “По този метод вие може да свалите на компютъра си виртуалната мравка, да извършите нужните измервания и да я сравните цифрово с вида, който се пробвате да определите. ”

Източник: Popular Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР