Не, не е близо краят на войната в ивицата Газа.

...
Не, не е близо краят на войната в ивицата Газа.
Коментари Харесай

Стефан Тафров: България трябва да продължи да бъде предвидим съюзник в НАТО

Не, не е близо краят на войната в линията Газа. Това сподели в аудиокаста на  " Фокус " " Това е България "   Стефан Тафров, някогашен пoслaник нa Бългapия пoслeдoвaтeлнo в Итaлия, Beликoбpитaния, Фpaнция и ЮHECKO.

" Макар че не се знае, не престават сериозните старания на Съединените щати, на арабски страни като Египет и Катар, да се реализира някакъв тип помирение и освобождение на израелските заложници. Но през последните дни имаше вяра, че това може да стане. Вчера обаче излезе един много максималистичен проект на “Хамас ", който Израел незабавно отхвърли. Но напъните не престават и продължаването на военните дейности не е в интерес и на двете страни. Така че аз се надявам, че там ще има някакво помирение или някакво усмиряване най-малко краткотрайно.

Дипломацията има място в разрешението на тези спорове, но тя е подвластна от ситуацията на терена, тя не е сама по себе си, уточни Тафров.  

" Освен това е подвластна и от дилемите, които й се слагат от политическите водачи. Например, в тази ситуация с Украйна е доста рано да се приказва за дипломация, защото има жестоко нарушение на правилото на интернационалното право и няма място за някакви мирни договаряния и за доста дипломация. Тук е въпрос на съотношения на сили, повече място за дипломация има в Близкия изток. Разбира се там и тя работи доста интензивно, ето държавният секретар Блинкен е сега там. Има непрекъснато визити на разнообразни равнища и от Съединените щати и от Европа, сред самите арабски страни тече натоварен дипломатически разговор. Тъй че там, да, място за дипломация има доста повече ", сподели Тафрон.

Той добави, че Организация на обединените нации е отражение на света, не е независима мощ, това е съвкупността на 193 члена, организация, в която 5 страни имат право на несъгласие, сред тях и Русия.

" И няма по какъв начин да вземем за пример, във връзка с Украйна Организация на обединените нации да играе някаква особена роля, тъй като Русия блокира всевъзможни опити за наказание на нейната експанзия в Съвета за сигурност. Затова ръцете на Организация на обединените нации са вързани в огромна степен, това е положението на света. Организация на обединените нации, дублирам не е независима мощ, тя не е страна, тя няма войска, няма държавно управление, тома е междуправителствена организация. И тя е огледалото на интернационалните връзки. И не може, когато има блокаж в интернационалните връзки, това да не се отрази на Организация на обединените нации ", добави анализаторът.

По думите на Тафров, България просто би трябвало да продължи да прави това, което прави сега. Да бъде сериозен и предвидим съдружник в НАТО и сътрудник в Европейския съюз.

" Мисля, че ние добре се оправяме с това, добре осъзнаваме ползите си. Правителството “Денков-Габриел " работи по един рационален и пореден метод, това е, което може да направи България с оглед своя капацитет и своите ползи. За нас несъмнено, най-важна е обстановката в Черно море, защото спора е в Черноморския район и ние имаме необикновен интерес съветската експанзия да не продължи и Русия да не победи в Украйна.

Милитаризирането на Черно море е почнало и това, което можем да създадем е да го отчетем и да вземем съответните ограничения. И да отчетем обстоятелството, че най-малко в предвидимото бъдеще в Русия ще ръководи един доста рисков, бих споделил фашистки режим. Който, с цел да продължи да се държи на власт, би трябвало да атакува все нови и нови страни. Това е тъжната реалност и ние не можем да си затваряме очите пред нея ", добави Стефан Тафров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР