Не можем да приемаме мира за даденост, но не отчитаме

...
Не можем да приемаме мира за даденост, но не отчитаме
Коментари Харесай

НАТО: Не отчитаме непосредствена военна заплаха срещу алианса

Не можем да одобряваме мира за даденост, само че не отчитаме непосредствена военна опасност против алианса, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция след края на съвещанието на министрите на защитата от пакта в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Ускоряваме подготовката на отбранителните проекти и разширението на опциите за военно произвеждане. Има нужда от вложения и сме на прав път, добави той. Тази година европейските съдружници ще влагат общо 380 милиарда $ в защита и за първи път това е равно на две на 100 от общия им Брутният вътрешен продукт. Към края на годината европейските съдружници и Канада дружно ще са вложили 600 милиарда $ в допълнение в отбранителни качества, откогато през 2014 година бе призната задачата за военните разноски, уточни Столтенберг. Отбелязваме исторически прогрес, заключи той.

Необходимо е ускорение на производството на муниции поради войната в Украйна, добави генералният секретар. По неговите думи това ще даде опция за откриване на нови работни места.

Група страни от НАТО оповестиха, че ще доставят 1 млн. дрона на украинските сили, 20 съдружници ще основат коалиция за разминиране в Украйна. Общо 99 на 100 от военната помощ за Украйна се дава от страни в НАТО. Съединени американски щати са обезпечили на Украйна 75 милиарда $ военна, филантропична и финансова помощ. Държавите от НАТО общо са дали на Киев над 100 милиарда $, заяви Столтенберг.

Той приветства взаимната задача на България, Румъния и Турция за разминиране в региона на Черно море. По неговите думи това оказва помощ на Украйна да нанася удари по съветския флот и още веднъж да изнася зърно по море. Конвенцията от Монтрьо планува, че навлизането в Черно море е невероятно за военни кораби, това важи и за Русия, добави той, запитан за какво повече съдружници не се причислят с миночистачи към тристранната съюзническа задача.

Победа на Путин в Украйна ще бъде предизвикателство за нас и обръщение към властническите водачи, в това число за президента (на Китай) Си Цзинпин, че с военна мощ получават това, което са поискали. Събитията в Украйна може на следващия ден да се повторят в Тайван, предизвести той.

Украйна е по-близо до присъединение към алианса след като и да било, покана за присъединение ще има, когато има единогласие сред съдружниците и при осъществяване на изискванията. Приближаваме от ден на ден този миг, сподели Столтенберг. Той съпостави случая на Украйна с присъединението на Финландия и Швеция, чиито кандидатури бяха утвърдени няколко месеца, откакто бяха подадени.

Националната сигурност на Съединени американски щати се нуждае от мощна НАТО. Критиките в Съединени американски щати не са тъкмо против НАТО, а против съдружниците, които не харчат задоволително за НАТО. В продължение на години това беше по този начин, само че нещата в действителност се трансформираха, настоя Столтенберг.

Генералният секретар заяви, че през днешния ден е било признато решение за основаване взаимно с Украйна изчерпателен център в Полша за добиване на поучения от войната и подготовка на бойци. По неговите думи се чака политическото решение по този въпрос да бъде одобрено до края на годината.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР