Не може да кажем, че в момента се наблюдава някаква

...
Не може да кажем, че в момента се наблюдава някаква
Коментари Харесай

Адвокат: Не може да кажем, че в момента се наблюдава същностна промяна в прокуратурата

Не може да кажем, че сега се следи някаква същностна смяна в прокуратурата. Това съобщи пред БНР Андрей Янкулов, юрист и специалист в Антикорупционния фонд, някогашен прокурор в Софийска градска прокуратура. Напуска я, когато Гешев става основен прокурор. Казва, че не би се върнал и в този момент, защото не счита, че атмосферата ще бъде доста по-различна или, че „ е тръгнал някакъв вятър на смяната със промяната на Гешев със Сарафов – човек от неговия екип ". 
Всичко по тематиката: Опитът за атентат против Иван Гешев и желаната му оставка 484
В случая с Гешев той счита, че става въпрос за освобождение от системата като цяло, а не просто от управителната служба. 

" Всичко обаче предстои на пояснение. И процедурата по преустановяване на мандата беше нещо написано в закона, едвам го има вътре. Прилагайки тези правни правила, се виждат проблемите, свързани с разписването им ". 

Янкулов отхвърли да направи прогноза дали ще се стигне до преосмисляне на краткотрайното назначение на Сарафов. 

" Нещата, които се случват, рядко могат да бъдат обяснени със събития, които протичат над повърхността. Моето мнение е, че тук има изземване на подготвеност от страна на Прокурорската гилдия от Пленума. Ако болшинството от Пленума в този момент се произнесе в подобен смисъл, тогава решението на Прокурорската гилдия би трябвало да бъде обезсилено и Пленумът да избере краткотрайно изпълняващ функционалностите на основен прокурор. Ако Висш съдебен съвет няма желание да избере нов, тогава няма и да се произнесе ".  

Заливането на общественото пространство с недомлъвки не отива на човек, който единствено преди дни е оглавявал  институцията, която управлява следствията, означи Янкулов за изказванията на някогашния основен прокурор. 

Сигналите против Гешев към този момент потеглят по каналния ред, уточни още той. 

" Защо да не се окаже разследван? Има и очевидци, които са подготвени да приказват. Свидетелите, които могат да приказват за Сарафов обаче може да замлъкнат в един миг, поради властовото му състояние ".

Гешев може да бъде отдушник на цялата история, тъй като има обосновани отрицателни публични настроения по отношение на него, отбеляза Янкулов. 

Експертът в Антикорупционния фонд обърна внимание и на думите на Сарафов, че ще ревизира по какъв начин са подадени сигналите против него. 

" Това е първото събитие, което демонстрира, че не е подобаващ за поста, който заема. Първото предписание, на което би трябвало да се подчинява неговата активност е да бъде оптимално далечен, откакто е персонално обиден от съответния проблем. Дори сигналите да са подадени със скрити претекстове и да са изначално несъстоятелни, друг против който са ориентирани би трябвало да обяснява това. Иначе Прокуратурата има опция да стартира наказателно гонене против който изиска. Видели сме през годините по какъв начин се употребява това пълномощие. Тези дейности се подхващат поради обстановка – нещо, което е вън от закона и наказателното право. Защо да не го забележим и в този момент? "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР