Не може да има затваряне на бизнеси, ограничаване на движението

...
Не може да има затваряне на бизнеси, ограничаване на движението
Коментари Харесай

Сербезова: Не може да има затваряне на бизнеси

" Не може да има затваряне на бизнеси, ограничение на придвижването в границите на страната поради нарасналата заболеваемост от COVID-19 ", съобщи в " Още от деня " по Българска национална телевизия министърът на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова. Обясни, че това е обезпечено с смяна в Закона за здравето.

Натовареността на болничната система в този миг не е огромна и по тази причина се ползва районен метод. Така няма да има нужда от национални ограничения.

" Към пандемията не трябва да се подхожда със боязън и не трябва да се всява суматоха. Следва да се следи в един рационален порядък и със съответните прогнози, които стъпват на математически модел ", уточни проф. Сербезова.

По думите ѝ има скрита заболеваемост и равнището на тестване в страната е ниско.

" Този факт обаче е очакван в математическото моделиране. Има способи за екстраполация на данните ", добави Асена Сербезова. Според нея в България настройката на хората е да се тестват при изявени признаци, което също обуславя скритата заболеваемост.

С управлението на НЗОК се разяснява за антигенните проби да бъдат обезпечени посоки през персоналните лекари и в най-скоро време ще има решение на този въпрос, изясни проф. Сербезова.

Подчерта, че акция за изгодата от имунизацията против COVID-19 се прави мъчно, когато е пропуснато скъпо време. Затова е методът с акцията " Плюс мен ". Отчете, че има покачване на броя на имунизираните, който обаче корелира с покачването на броя на случаите. При нужда ще бъдат разкрити още пунктове за имунизация.

Проф. Асена Сербезова не се ангажира с прогноза по кое време ще има пик тази вълна. Посочи, че това доста зависи от нашето държание и от спазването на ограниченията, които са целесъобразни на стадий 1 - стерилизация на ръцете, носене на маски в болничните заведения, в обществените служби, в аптеките, съблюдаване на отдалеченост от 1,5 м.

Коментира кои отделения ще могат да лекуват COVID-19, в случай че нуждаещите се от болнично лекуване се покачат като численост.

Спря се и на казуса с възнагражденията на персоналните лекари и на сестрите и решението на съда да го стопира, като акцентира, че то не е дефинитивно. Освен това не се стопира осъществяването на Националния рамков контракт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР