Не мога да кажа дали ще има строителство край плаж

...
Не мога да кажа дали ще има строителство край плаж
Коментари Харесай

Кметът на Царево: Не мога да кажа дали ще се строи край плаж „Силистар”

Не мога да кажа дали ще има строителство край плаж „ Силистар”, сподели в предаването „ Тази сутрин” по bTV кметът на Царево Георги Лапчев. Поводът беше противоречивото решение на общинските съветници, с което се започва процедура по застрояване на имот наоколо до плажа.

„ Това зависи от институциите, защото притежателят е оня, който би трябвало да вземе съответното координиране от РИОС, от земеделието, и когато даде тези документи, едвам тогава процедурата може да бъде приключена. Ние като община единствено даваме старт на една процедура, като повода е да подсигурим достъпа до плажа”, уточни той.

По думите му решението на общинските съветници е взето, с цел да се предотвратят възможни каузи към страната и към общината и с цел да се реши 10-годишният проблем, обвързван с пътя.

„ В едната част се намира река, а над него минава държавен горски фонд. Вече опитахме с регионалния шеф да прокараме трасе през държавния горски фонд, с цел да може да го заобиколим, само че Регионална инспекция за опазване на околната среда и естествен парк „ Странджа” ни отхвърлиха. В реката няма по какъв начин да минават колите, тъй че единственият достъп до плажа минава през този частен имот”, съобщи Лапчев.

„ Няма по какъв начин да има каквато и да е сделка, институциите са тези, които подсигуряват, тъй като притежателят би трябвало да получи съответните съгласувания, общината не е собственик”, увери той.

По думите му няма импортиран проект за застрояване, а има импортирано искане за пускане на процедура по Подробен устройствен план. „ Дали тя ще приключи и ще получи съответните съгласувания, зависи от това дали притежателят ще го пожелае. Ние не сме притежател, тъй че няма по какъв начин да преследваме такива желания”, акцентира Лапчев.
Кметът на Царево: Фалшива вест е, че плажът „ Силистар ” ще бъде застрояван Има поредност от шизофренни обстановки по проблема, разяснява народен представител от Българска социалистическа партия
Според него въпросът е незадоволително добре пояснен на обществото и би трябвало да се обясни каква в действителност е концепцията.

Решението на Общинския съвет през вчерашния ден е постъпило в регионалната администрация в Бургас, тъй че занапред регионалният шеф би трябвало да излезе с решение дали тази процедура е законна или не.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия в Царево Живко Жеков изясни, че е дал своя вот срещу решението, тъй като смята, че с тази първа стъпка стартира застрояването на този див край. „ Теренът попада в естествен парк „ Странджа” и Натура 2000. Против съм, тъй като смятам, че в развой на одобряване на обстоен организационен проект на община Царево не може да се преглеждат на парче обособени ПУП-ове”, означи той.

Общинският консултант Донка Атанасова също е гласувала срещу, като преди този момент е предложила точката да се отсрочи, до момента в който не постъпи мнение от Регионална инспекция за опазване на околната среда. „ Беше ми отговорено, че на експертен съвет преди този момент представител на Регионална инспекция за опазване на околната среда с всички останали се е съгласил на това допускане за застрояване и те си взеха решение”, изясни тя.
Нено Димов за Силистар: Там не е неразрешено всичко, само че не е позволено всичко Димов не пожела да разяснява по-подробно случая и сподели, че в случай че министерството бъде запитано върху съответно задание, тогава ще може да разяснява
„ В един и същи ден е постъпило предлагането за допускане на разработване на план за Подробен устройствен план и се е провел експертният съвет. Всички 11 души са се съгласили и са одобрили това, което е искано”, добави Атанасова.

Кметът на Царево обаче акцентира, че не се е бързало с приемането на решението. „ Сделката не е подписана толкоз скоро. На мен ми е известно, че банката е продала този парцел още предходната година, просто са го финализирали по-късно. Ничий интерес не е спазван, единствената причина беше да се реши този 10-годишен проблем”, безапелационен беше той.

По думите му по този начин казусът с пътя и паркирането се взема решение в най-проблемния сектор. „ После пътят в действителност ще опре в частен парцел, там също би трябвало да се взема решение този проблем. Той не може да бъде решен едновременно, тъй като въпросите са безусловно разнообразни. Тук имаме урбанизирана територия, в другия случай е земеделска земя и би трябвало да имаме общ организационен план”, сподели още Лапчев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР