Не ми се мисли какво чудо ще бъде по Великден,

...
Не ми се мисли какво чудо ще бъде по Великден,
Коментари Харесай

Мъглижко село на нокти! Цели фамилии се връщат от Италия за Великден

Не ми се мисли какво знамение ще бъде по Великден, в случай че нашите хора, които от години живеят непрекъснато в региона на италианския град Чезена решат да се върнат при околните си. Там има над 1000 души: мъже, дами, цели семейства. Това разяснява кметът на село Ягода, община Мъглиж Димитър Димитров.

От две десетилетия близо половината от селото, където в миналото са живели към 4 000 души се е разпиляло из Европа, като има хора главно в Италия и Англия, написа "Монитор ".

Периодично, по разнообразни мотиви, най-много при започване на лятото немалка част от ягодовци се прибират в селото, някои оставят децата си при баби и дядовци, други довършват къщите си, трети вършат сватби на синове и дъщери.

Към средата на март в селото са си пристигнали петнадесетина „ чезенци “, които би трябвало да преминат през 14-дневна карантина, следенето за нея е легнало върху единствения квартален еднообразен служител на реда и кмета.

Димитров е смутен, че с няколкодневно забавяне получава информация за пресекли границата негови съселяни. Последният случай е от края на предходната седмица, документите пристигнали 4 дни по-късно, откакто той забелязал завърналия се от Германия или Италия мъж по улиците.

Затворени са учебното заведение, детската градина, пенсионерският клуб, няколкото заведения за публично хранене, има двама персонални лекари, само че по този начин или другояче никой не е в положение да предскаже кой и по кое време е вдигнал температура и дали не се е върнал като предявител на вируса, споделя селският отличник, който се старае да поддържа по всевъзможни способи посредством интернет и телефона връзка с най-големите груп, изключително на Ботуша.

Сходни са наблюденията и на кмета на старозагорското село Калитиново, Иван Енев, откъдето за Англия и Италия преди години са отпътували да работят над 350 души от общо 1 140 поданици.

„ Директно им споделям на моите да не се връщат, може ида звучи жестоко, само че не го ли уплашиш ромът прави нелепости “, разяснява каращият следващ мандат Енев, който е измежду първите, оповестили телефоните си за връзка в обществената мрежа.

В обръщението си към завръщащите се от чужбина той е отправил директния зов: „ Хора, бъдете виновни, спазвайте карантинния интервал!Смирете се! “.

В старозагорското село Змеево пък, молба на кварталния служител на реда, консуматори на обществените мрежи постнаха рано заранта във вторник апела: “ Във връзка с изключителната обстановка в страната, всички пристигнали от спешни страни в село Змейово да дават мобилните си номера за връзка на същия, с цел да им бъде изработен инструктаж.

В случай, че не го създадат ще бъдат взети ограничения за издирването им посредством граничните пунктове.

Кварталният служител на реда ще бъде през днешния ден от обяд в кметството. Желателно е да се свързвате с него по телефоните. Всеки, който има информация за такива лица да го уведоми посредством позвъняване. Тези, които са се завърнали от чужбина не са нарушители и не трябва да бъдат третирани като такива!

Но, с цел да запазят личния си живот и този на техните близки, би следвало да изпълнят горе написаните инструкции. Моля, всички жители да проявят схващане и оказват помощ за опазването на живота и здравето ни! “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР