„Не ми е минавало през ум, че мога в училище,

...
„Не ми е минавало през ум, че мога в училище,
Коментари Харесай

Ирена Анастасова, БСП: Учебното съдържание е направено тежко и неразбираемо за децата

„ Не ми е минавало през разум, че мога в учебно заведение, в работно време да групирам учителския колектив, тъй като някой претендент за общински консултант или претендент депутат желае да се срещне с тях или да позволи да се раздават листовки в учебно заведение. Това в никакъв случай не съм си го представяла, че може да се случи. До преди 4-5 години ние не усещахме такава липса в закона – на такива текстове, които в този момент са обект на полемика.” Това сподели ръководителят на парламентарната Комисия по обучение и зам.-председател на Българска социалистическа партия Ирена Анастасова в ефира на Bulgaria on air. По думите ѝ по време на предизборните акции м.г. тя персонално е подавала сигнали до Министерство на образованието заради тази причина.

„ Как ви се коства това в електронния дневник да има предизборна реклама на шефа на учебното заведение, който е претендент за общински консултант?”, попита ръководителят на просветната комисия. Тя даде образец и с претендент за национален визиите от Шумен, който в хода на предизборна акция е провел мач в двора на учебното заведение.

В длъжностната характерност не е записано, че ти би трябвало да извършваш пропаганда на работното си място за избрана политическа партия, която и да е тя ", добави твърдо Анастасова. Тя разяснява, че в Закона за висшето обучение текстовете, свързани с деполитизирането на образованието ги има.

" Учебното наличие и образователните стратегии са направени тежки и неразбираеми за децата и ние отхвърляме децата от учебно заведение ", беше безапелационен националният представител и по този мотив разясни, че те би трябвало да бъдат олекотени, тъй като сега учителите препускат през образователното наличие.

На въпроса по отношение на достигането на европейските стандарти Ирена Анастасова съобщи: " Ако би трябвало да настигаме Европа става дума за разлика от 2000 образователни часа нагоре. Нашите деца са с минимум часове. Маса от просветителните системи в Европа със приблизително обучение са с образователни часове от 9000 нагоре, има и 11 000. Тоест разликата е доста сериозна. Ние при всички случаи би трябвало да удължим времето, в което учат децата ", сподели още тя и добави, че две седмици повече са незадоволителни, само че по този метод от една страна ще се разтовари наличието, а от друга ще се дадат ваканции на учениците.

" Математиката би трябвало да се учи в учебно заведение, може би не в този формат, само че тя би трябвало да се учи, тъй като дисциплинира мисленето и дава на човешкия разум настройката да търси логичен и причинно-следствени връзки. Искаме това да създадем с нашите деца - не да наизустяват материала и да рецитират заучени текстове, а да могат да намират аргументите за това, което виждат в света ", сподели в умозаключение социалистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР