Не изхвърляйте кората на банана. Тя може да ви послужи

...
Не изхвърляйте кората на банана. Тя може да ви послужи
Коментари Харесай

9 полезни и необичайни употреби на банановата кора

Не изхвърляйте кората на банана. Тя може да ви послужи за много забавни неща, написа BrightSide. Например... 

1. Ще лъснат обувките ви

Плътната кора може да възвърне блясъка на кожените обувки.

2. Банановата обелка оказва помощ против акне и бръчки.

Тя съдържа витамини А и Е, както и калий, цинк, желязо и магнезий. Успокоява кожата и понижава разпространяването на акне. Как да я употребявате - разтрийте кожата си с обелката и оставете за 5 - 10 минути, след това изплакнете. Повтаряйте два пъти дневно. Ако я ползвате срещу бръчки, оставете да работи по 30 минути и повтаряйте 3 пъти на седмица.

3. Отстраняват брадавиците

Поставете късче кора под лейкопласта, с който сте покрили брадавицата. След седмица-две тя ще падне.

4. С бананова обелка можете да лъснете среброто си.

Сложете обелката в блендер, прибавете половин чаша вода и разбийте на паста. Използвайте я, с цел да изчистите и полирате сребърните принадлежности или бижута.

Всички знаем, че за здравето ни е извънредно значимо да одобряваме задоволително вода. Има обаче и случаи (макар и да са...

5. Банановата обелка избелва зъбите.

Причината е съдържащия се в нея калий. Измийте зъбите си и изплакнете добре. Вземете вътрешността на бананова обелка и разтрийте с нея зъбите си за към 2 минути. Отново изплакнете. Повтаряйте всеки ден, до момента в който видите резултат.

6. Банановата обелка може да помогне в битката с мигрената и главоболието.

Може би звучи малко необичайно, само че банановата обелка е естествен лек против мигрена. Сложете я във фризера за към час, след това поставете една част от нея на челото си, а друга на врата. Оставете, до момента в който се затопли. Би трябвало болката ви да намалее.

7. Банановата обелка прави белезите по-малко забележими.

Като цяло, тя успокоява кожни раздразнения. При белези от рани пробвайте да поставяте бананова обелка на мястото вечер и да спите по този начин. Повтаряйте всяка вечер, до момента в който забележите избледняването.

8. Можете да я изядете...

Варена, печена или пържена. Банановата кора е пълна с питателни субстанции, в това число калий, магнезий, витамини и фибри.

9. Чудесна е за компост.

Нарежете банановата обелка на дребни късчета и ги заровете в основата на растението, покрай корените. Полейте. Полезните субстанции в обелката ще окажат благотворно въздействие.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР