Не е лесно да си изключителен спортист от малка нация.

...
Не е лесно да си изключителен спортист от малка нация.
Коментари Харесай

Мария Вукович - момичето, което пише история за Черна гора в атлетиката

Не е елементарно да си извънреден състезател от дребна нация. Мария Вукович знае това доста добре. 30-годишната състезателка в скока на височина е водещият представител на Черна гора в леката атлетика. И макар че за нея постоянно е чест да съставлява нацията си от 620 000 души на интернационална сцена, с това идва известно равнище на напън с желанието да направи страната си горда.

Наред с това Вукович имаше и тежестта на упованията, пред които са изправени доста млади спортисти след ранен триумф. През 2010 година тя завоюва златото в скока на височина на Световното състезание за юноши и девойи до 20 години, като стана първият състезател от Черна гора, спечелил международна купа в леката атлетика.

Черна гора, наподобява, беше разкрила същински гений. И в този момент, повече от десетилетие по-късно – и с помощта на постоянството на Вукович – тази звезда стартира да свети.

“Изминах дълъг път в спорта. Имаше доста промени – промяна на страна, промяна на треньори. Опитвах се да намеря себе си и ми беше мъчно да допускам в себе си. Но в края на 2019 година, след Световното състезание, се реалокирах в Гърция ”, показа за уеб страницата на Световната атлетика Вукович, която през годините за известно време тренираше и в България.

Вукович стартира тренировки на Олимпийския стадион в Атина с Йоана Сиому, чиято група включва гръцката състезателка в скока на всочина Татяна Гусин и хърделистката Елисавет Песириду. Сезон 2020 приключва съвсем без надпревари, само че за Вукович това е от изгода.

“Загубихме една година поради пандемията, само че може би имах потребност от тази година, с цел да се свържа с треньора и групата “, споделя тя. “Към края на 2020 година нещо щракна. Отново започнах да се любувам на високия скок. Това беше най-важната смяна – да се любуваме и да упражняваме всеки ден. Вече обичам всеки ден. ”

Когато сезон 2021 стартира и интернационалните надпревари се завърнаха, Вукович стартира да процъфтява. Тя сложи народен връх в зала от 1.93 м едвам във второто си съревнование за годината, след което се класира на седмо място на Европейското в зала – първият й край на огромно състезание на континентално равнище при дамите. На намерено тя добави два сантиметра към личния си народен връх, скачайки 1.97 м, с цел да завоюва Балканския шампионат. И до момента в който подобрението във височината не беше зашеметяващо единствено по себе си, разликата в нейния взор и убеденост беше забележима.

Тя се насочи към Токио за своята първа олимпиада. Черногорката пропусна Игрите в Рио през 2016 година, тъй като нямаше затрупан норматив от 1.93 м. Тя скочи народен връх от 1.95 м в края на юли, само че това беше 13 дни след крайния период за квалификациите.

За благополучие през 2021 година нейният скок от 1.97 м й подсигурява място в Токио. Там тя скочи 1.95 м в квалификацията без неточности, с цел да оглави листата за финала. След това на финала тя преодоля 1.96 м – същата височина като атлетката, заела пето място, само че в последна сметка се класира девета.

Но какъвто и резултат да беше постигнала в този ден, Вукович щеше да влезе в историята като първия състезател от Черна гора, който доближи олимпийски край.

Това бележи началото на нова глава за Вукович и тя продължи това равнище на показване през 2022 година Тя сложи национални върхове на закрито от 1.95 м и 1.96 м, след което остана четвърта на Световното състезание по лека атлетика в зала в Белград 22.

Въпреки че си потегля без орден от сръбската столица, Вукович беше възхитена от представянето си.

“Четвъртото място беше в действителност нещо огромно за мен. Знаех, че първите две места са решени, тъй като (Ярослава) Магучих и (Елеонор) Патерсън скачаха доста добре, тъй че си споделих, `добре, третото място е отворено, давай`. Не се получи напълно и може би, тъй като не повярвах на 100%, само че въпреки всичко съм в действителност щастлива. И беше прекрасен скок на 1.95 м, което е единствено един сантиметър по-малко от моя персонален връх на закрито, тъй че това ми даде убеденост за сезона навън. Бях толкоз покрай орден, само че не бях неблагодарна “, показа черногорката.

Това, което направи момента по-специален е, че за първи път след пандемията тя съумя да се състезава пред фамилията и приятелите си. И защото Сърбия е толкоз покрай родната й страна, тя се почувства добре пристигнала.

“Тренирах в Белград преди шампионата, тъй че се усещах като вкъщи си там. Хората също приказват еднакъв език и фамилията ми беше там, тъй че се усещах по-уверена и желаех да им покажа по-добро себе си. Чувствах се като пред домашна аудитория ”, показа още тя.

Вукович скочи 1.95 м още четири пъти през сезона навън през 2022 година Единственото същинско отчаяние пристигна на Световното състезание в Орегон, където не съумя да влезе във финала. Но тя пренасочи силата си към Европейското състезание в Мюнхен един месец по-късно. Този път нямаше неточности в квалификацията – тя поведе групата на квалификантите за финала – и продължи да изравнява най-хубавото си достижение от 1.95 м за сезона, с цел да си обезпечи сребърния орден, като още веднъж влезе в историята за родината си като стана първият медалист на Черна гора на европейско състезание.

View this post on Instagram
A post shared by MARIJA VUKOVIĆ
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР