Не бива да се спира ентусиазма на прокуратурата и антикорупционната

...
Не бива да се спира ентусиазма на прокуратурата и антикорупционната
Коментари Харесай

Българин да се наричаш, ама не срещу рушвет

Не бива да се стопира ентусиазма на прокуратурата и антикорупционната комисия да залавят и санкционират подкупни и корумпирани служители. Това отмъщение и правдивост чакаме всички ние, простосмъртните българи, към този момент трето десетилетие. За такива дейности и ликвидиране упорстват и европартньорите ни във всеки идващ отчет на Европейска комисия.

„ Държавното обвиняване и антикорупционната комисия щурмуваха Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) през вчерашния ден по следствие за проведена незаконна група, занимаваща се с длъжностни и документни закононарушения и подкупи. Обиски и разпити имаше и в Кюстендил и Плевен. Иззети са компютри и документи. Задържани са 20 души, измежду тях са ръководителят Петър Харалампиев, заместникът му Димитър Владимиров, основният секретар Красимир Томов, сподели зам. основният прокурор Иван Гешев”.

От доста време се приказва за подкупите, които желаят служители против издаване на тескере за българско поданство. Мои близки също наскоро проплакаха от това. Мъжът на моя другарка е от Цариброд, само че живее тук и от две години не може да се види с околните си, тъй като няма българско поданство и не се знае дали след това ще може да се върне. Пробвал всичко, само че все му желали пари, с които не разполагал. А другояче неговият татко е с българска фамилия, бил учител по български език в Цариброд. Не зная какво е станало на последното му изявление, само че не имах вяра, че може да има толкоз нагли службари, които в прав текст да желаят пари за такова нещо. Ама имало...

Иначе не един и двама са тези, които зоват за присъединение с преимущество на такива хора, близки нам по кръв и история. Покойният историк Божидар Димитров да вземем за пример приживе беше уверен, че това е един от методите най-малко отчасти да решим задълбочаващият се от година на година демографски проблем.

От изнесеното до тук по дълго зреещият скандал излиза наяве, че обвиняванията са главно към организацията, която е на послушание на кабинета. Шефът й пък е от квотата на „ Обединени патриоти”, само че не е от състава на нито една от трите партии – Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и Атака, а от присъдружна тяхна малко известна групировка. Красимир Каракачанов, боен министър и водач на Вътрешна македонска революционна организация, се кълне, че неговите хора не са злоупотребявали с искащите бг поданство. Разследванията занапред ще потвърждават дали парите имат „ цвят и мирис”. Ама едва ли. Подкупните служители не се въздействат от това, нямат партия и религия, на всички места са.

В паниката на абсурда, някак се пропуща обстоятелството, че настояща статистика води и Комисията по българско поданство към президентството. Обобщените данни за предходната година да вземем за пример сочат, че общо 3857 души са получили българско поданство на разнообразни учредения. Най-много са от Македония и Украйна. Следват Израел, Турция, Молдова, Сърбия, Русия. Българи са станали и по един чужденец от Австралия, Алжир, Англия, Конго, Куба, Германия, Нигерия. Предходната година българско поданство са получили с 10 000 души повече - 13 410 души. Най-много от тях - поради генезис. През 2015 година „ новите” българи са малко над 10 хиляди.

През април т.г. Европейската статистическа работа оповести разбор за чужденците, които са желали да станат жители на други страни в Европейския съюз през 2016 година Прави усещане, въпреки и да не е изненада, че през обсъждания интервал в България най-често са се сдобивали с поданство руснаци /30%/, украинци /17,1%/ и турци /8,9%/. Причините – някои от тях са основали фамилии у нас, други са почнали личен бизнес.

Хубаво е да не се не помни, че за издаването на бг паспорт не дава отговор единствено проверяваната в този момент организация. Отговорност по веригата носят ДАНС, правосъдното министерство, президентството, където това е в ресора на вицето Илияна Йотова. Така че щом проверяващите са почнали, дано не стопират единствено до една частица от веригата...
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР