Не бих приел, че връщането на хартиената бюлетина е връщане

...
Не бих приел, че връщането на хартиената бюлетина е връщане
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Служебното правителство, ако обичат, да изпълнят закона и да внесат проектобюджет

„ Не бих приел, че връщането на хартиената бюлетина е връщане към предишното. По-скоро е връщане към категоризацията на Европейския съюз, на нашите сътрудници. България сега е единствената страна в Европейски Съюз, която ползва машинно гласоподаване. “ Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев в ефира на БТВ и добави, че доста българи не могат да се оправят с машините, тормозят се, че ще се изложат.
В предаването “Лице в лице “ социалистът напомни, че от левицата предложиха и упорстваха за машините. „ Беше ни пристигнало до гуша от подравяне и невалидни бюлетини. Държим на необятната европейска процедура на хартиени бюлетини, само че имаме едно условия – ние не сме срещу машините, а желаеме смесено гласоподаване “, изясни той, че при този вид би трябвало доста да се усъвършенства контролът върху процеса върху.
По думите на проф. Гечев по закон всяко българско държавно управление, без значение дали е служебно или постоянно, до края на октомври би трябвало да внесе проектобюджет. „ Така че сътрудниците от служебното държавно управление, в случай че обичат, да изпълнят закона. Ако решат да го нарушат, това е доста сериозен проблем “, съобщи социалистът и изясни за какво: „ Парламентът нямаме право да внасяме проектобюджет, това се прави единствено от държавно управление. Тоест, в случай че те не внесат плана на бюджет до края на октомври, това значи, че ще би трябвало да ускорим договарянията за държавно управление “, разяснява той.
Според социалиста, в случай че още веднъж не се сформира постоянен кабинет и отидем на нови избори със остарелия бюджет, това ще сътвори голям проблем: „ В Европа и в България инфлацията е висока, у нас е даже по-висока от междинните индикатори в Европейски Съюз. С тези 14% инфлация следващата година, която чакаме, животът в България с бюджета от 2022 година е невероятно. Което и държавно управление да ръководи с този бюджет, то няма да може да покрие разноските след първото тримесечие “, предизвести той и добави, че при такава инфлация България би трябвало да има нов бюджет за 2023 година
По думите на Румен Гечев, дали страната ни ще влезе в дългова серпантина зависи какво ще вършим идващите три години. Най-важният индикатор, с цел да се съпоставят страните, това е делът на дългът от Брутният вътрешен продукт. „ Към момента в Република България дългът е 24% и единствено Естония е по-добре от нас. Европейски Съюз и Еврозоната са от порядъка на 80%-90%-120%, т.е. все още ние сме отличници. Какво би станало в идващите три години – както и да се трансформира дългът, даже и при най-негативния сюжет, той ще бъде малко над 40% от Брутният вътрешен продукт. Тоест след три години ние ще бъдем два или три пъти от множеството ни сътрудници от Европейски Съюз “, съобщи проф. Гечев и посочи, че това не е успокояващо, защото наклонността за растежа на дълга по подобен метод не е допустима.
„ Също по този начин, когато дългът пораства е доста значимо къде отива той – дали единствено за ползване, или посредством обществено и частно партньорство отива и в вложения. Риск има, само че все още не е допустима суматохата, която насаждат някои сътрудници “, счита социалистът.
„ През 2015 година сътрудниците от ГЕРБ, за първи път постановиха в света неповторимата отрицателна българска процедура, като изтеглиха държавен дълг за три години напред – изтеглиха 16 милиарда В същото време бюджетите се одобряват за една година. Второ – за 2015 година дългът беше 8 милиарда лева, само че тогава Брутният вътрешен продукт беше 90 милиарда лева, това прави повече от 8-9% от Брутният вътрешен продукт. А в този момент 8 милиарда за 2022 година, които се теглят, са при Брутният вътрешен продукт съвсем 140 милиарда лева “, сподели още той по тематиката.
На финала социалистът съобщи, че Българска социалистическа партия ще направи всичко допустимо да има държавно управление. „ Оптимист съм, обстоятелствата ни притискат и за Българска социалистическа партия приоритет номер е бюджетът на България за 2023 година “, заключи Румен Гечев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР