“Не беше лесно скачване, съобщи наземното ръководство към космонавта след

...
“Не беше лесно скачване, съобщи наземното ръководство към космонавта след
Коментари Харесай

УСПЕХ: Руският космонавт Олег Новицки скачи ръчно Наука с МКС след проблемно сближаване!

“Не беше елементарно съединяване ”, заяви наземното управление към космонавта след благополучното привършване на процедурата.

Това е краят на осемдневната мъчителна авантюра, която стартира скоро след изстрелването на “Наука ” на 21-ви юни. Скоро след началото на полета стана ясно, че управлението на задачата би трябвало да работи по три казуса – първият касаеше неприятна връзка сред наземните станции и модула, вторият – неработеща горивна система и третият – трудности при активацията на системата за автоматизирано съединяване “Курс ” и тази за ръчно съединяване “Тору ”. 

Проблемите продължиха до самата стиковка. Час преди идването бе открито, че “Наука ” се отклонява от курса си и трябваше да се организира незабавна маневра. Освен това още веднъж имаше компликации при активацията на “Тору ”. В последна сметка системата за ръчно съединяване се оказа нужна и през последните 10 метра Новицки пое контрола на ръководството. 

Оттук насетне всичко ще е по-лесно, защото “Наука ” е към този момент в състава на МКС. Космонавтите на Русия ще би трябвало да проведат към 11 “космически разходки ”, с цел да могат да задействат всичките системи на новия модул.

Напомням на читателите, че полетът на “Наука ” стана действителност след 14-годишно забавяне. Това е най-сериозното уголемение на съветския сегмент на МКС и първото такова от десетилетие (последно бяха добавени модулите “Поиск ” и “Рассвет ”, надлежно през 2009 и 2010 година). Новият модул е дълъг 13 метра и има диаметър 4.3 метра. Той притежава съвременни проучвателен лаборатории, спалня за един космонавт (което ще разреши увеличението на съветския екипаж с още един човек), тоалетна, система за регенериране на О2 и за преработване на урина.

Модулът е оборудван и с Европейска роботизирана ръка (ERA), която е 100% произвеждане на европейската галактическа промишленост и е главно финансирана от холандското държавно управление. Ръката е проектирана от консорциум компании под управлението на Airbus Defense и Space Netherlands, дълга е над 11 метра и ще може да прави комплицирани интервенции, подпомагайки космонавтите на МКС и от време на време даже ще е в положение да ги анулира.

Видеозапис от скачването: Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР