Не бързайте да купувате самолетни билети. Държавите все още опипват

...
Не бързайте да купувате самолетни билети. Държавите все още опипват
Коментари Харесай

Кога можем да очакваме границите да се отворят и да падне карантинирането

Не бързайте да купувате самолетни билети . Държавите към момента опипват почвата и стъпват деликатно зад граница. За страната ни до края на май остава наложителната 14-дневна карантина при връщане в България от чужбина. Но към този момент има сигнали, че тя може да падне още от началото на юни.

Какви сигнали идват от Европа?  

Испания възнамерява да държи границите си затворени до началото на юли. Полша ще удължи до 12 юни възбраната за чужденци да влизат в страната. Германия възнамерява да стартира да отваря последователно границите си от събота. Границата с Люксембург ще е първата, водят диалози с Дания. Границите с Франция, Швейцария и Австрия ще останат затворени до 15 юни , обобщава.

„ Не знаеш какво имаш, до момента в който не го загубиш, по този начин стоят нещата и със свободното пътешестване в Европа “, сподели Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи на Европейска комисия.

По-свободното пътешестване в границите на остарелия континент може да се случи в средата на юни.

„ Този вирус не познава граници, само че това също значи, че когато страните имат сходни равнища на заразяване и подхванати ограничения против разпространяването на болестта, хората би трябвало да имат опция да пътуват “, прибавя Йохансон.

Страната ни също мисли в посока още веднъж да поемем на път свободно. И то скоро.

„ Тази карантина и ограничването на придвижването, не може да остане постоянно. Но всички министри в Европейски Съюз мислим по какъв начин това да не докара до втори пик. Това визира и бизнес пътуванията. Според мен, до края на месец май, карантината ще остане, без значение от кое място се прибирате. Но след 15 юни, при страни с по-нисък риск, без дискриминация – това ще важи за всички жители “, споделя министър Захариева.

А Европа към този момент гледа към лятото и животът след COVID-19. „ Мислите ни в този момент са ориентирани към лятото, а и по-късно. Към местата, където обичаме да пътуваме – морето, планините, градовете и провинциите. Разбира се това няма да е обикновено лято за никой от нас, само че в случай че работим дружно не е нужно да прекараме лятото затворени у дома “, сподели Маргрете Вестагер, изпълнителен зам.-председател на Европейска комисия.

Пътуването може скоро да стане допустима задача, само че при съблюдаване на строги правила. „ Това включва доста практични неща като почистване и дезинфекия на повърхностите, обезпечаване на маски и аварийни пространства за вероятно инфектирани туристr “, счита Тиери Бретон, комисар – вътрешен пазар, Европейска комисия.

Извън Европейския съюз обаче пътуванията не са целесъобразни. В тази рубрика към този момент попада и Англия.

„ Англия е измежду страните с висок риск сега. Представете си какво ще стане, в случай че има екскурзиант – спомнете си Банско. Не можем да затворим цялостен хотел или град “, прибавя министър Захариева.

А за тези, чиито полети към този момент са били анулирани, от Брюксел са безапелационни. „ Европейските консуматори имат правото да получат парите за анулираните си полети назад кеш, а не като ваучери, в случай че това е техният избор. Точка по въпроса “, съобщи Вестагер.

Според Европейската комисия въвеждането на здравни документи, както оферираше Гърция, може да докара до нова заплаха - предпочитание на някои хора съзнателно да се заразят, с вярата да се снабдят с документ, че са преболедували.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР