НДК стартира кампания „ReНДК-Рециклирай! Културно е.” В нейното откриване взеха

...
НДК стартира кампания „ReНДК-Рециклирай! Културно е.” В нейното откриване взеха
Коментари Харесай

НДК стартира кампания "Рециклирай! Културно е"

НДК започва акция „ ReНДК-Рециклирай! Културно е.”

В нейното разкриване взеха присъединяване европейският комисар за околната среда, морско дело и риболовство Кармену Вела, министърът на околната среда и водите - Нено Димов Нено Димов е министър на околната среда и водите. Роден е през 1964... към профила и зам.-министърът на културата - Румен Димитров. Кампанията се осъществя по концепция на екипа на НДК и се вписва в самодейността на Министерство на околната среда и водите срещите и събитията в границите на Председателството да се организират под мотото "без пластмасови артикули ".

“ReНДК-Рециклирай! Културно е.” ще включва разнообразни интензивности в НДК, както и във Фестивален и конгресен център- Варна. НДК е главен културен център на България с над 1 млн. гости годишно. Целта е посредством средствата на изкуството да предизвикваме размисъл у посетителите на НДК за пластмасовите боклуци, бавното им разграждане и потребността от рециклиране; да подтикнем към интензивно гражданско присъединяване за по-голяма осведоменост и смяна на потребителските привички.
9
В рамките на акцията и по време на неофициалния Съвет по околна среда и води през днешния ден бяха открити три арт съоръжения, направени от пластмасови отпадаци, добити на територията на НДК. Инсталациите са озаглавени „ Дървото на живота”, „ Всичко тече” и „ Синята планета” и са ситуирани на разнообразни места в постройката на НДК.

Кампания „ ReНДК-Рециклирай! Културно е.” стартира при започване на годината, когато на територията на НДК бяха ситуирани над 86 кошчета за разделно събиране на боклуци и 25 контейнери, предоставени безплатно от Екопак България АД. Същевременно по време на акомодацията и преустройството на НДК бяха сменени над 15 000 електически крушки от осветлението на постройката с такива, които са енергоспестяващи. Това е част от разбирането на мениджмънта на НДК, че културата включва освен основаването и потреблението на културни артикули, само че и смяна в отношението към околната среда.

„ Посетителите на НДК са най-вече младежи с много отворен и актуален метод на живот, който включва и отношение към околната среда и към екологията. Бихме желали с планове и дела като тази да нареждаме НДК като актуален и съвременен конгресен център и тук е място да кажем, че всички водещи културни и конгресни центрове по света приспособиха и трансформираха фрапантно своето ръководство, като вкараха устойчиви практики, които включват отношение към околната среда и стават част от така наречен кръгова стопанска система, показа при откриването на акцията ръководителят на Съвета на шефовете Борислав Велков.
9

„ Изкуството е освен метод да прекараме свободното си време, не е просто креативна промишленост, то е доста повече – инструмент, който би могъл да ни сплоти в името на по-добро бъдеще. Затова си мисля, че по един натурален метод в акцията „ РЕ НДК – Рециклирай!” с готовност биха могли да се включат всички културни институти дружно със своите публики.”, сподели, на собствен ред, зам.-министърът на културата Румен Димитров.

Партньори на акцията “ReНДК-Рециклирай! Културно е.” са Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите, Програма Зелена София на Столична община, Екопак България АД и Инициатива за чиста среда, NoWaste.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР