Водеща на събитието бе Ива Дойчинова В тазгодишното издание на

...
Водеща на събитието бе Ива Дойчинова В тазгодишното издание на
Коментари Харесай

Връчиха престижните архитектурни награди „Арх Инова 2018”

Водеща на събитието бе Ива Дойчинова В тазгодишното издание на Годишните архитектурни награди „ Арх Инова 2018” участваха 28 плана в три категории – Производствени здания, Складове и логистични паркове и Винарни. Журито номинира най-хубавите 11 плана. На специфична галерия във фоайето на София Ивент Център бяха показани отличниците в индустриалното планиране. „ Пожелавам с общи старания архитекти и бизнес да си бъдем потребни, а към уредниците насочвам покана изложбата с номинираните планове да гостува както в Централния дом на архитекта в София, по този начин и във Варна, Бургас и Пловдив, с цел да разпространяваме напъните на всички Вас”, сподели при откриването на церемонията по награждаването арх. Георги Бакалов, ръководител на Съюза на архитектите в България – сътрудник на състезанието.



„ За своите пет години премиите „ АРХ ИНОВА” демонстрираха, че са едно свежо и потребно събитие за нашата общественост. За нас като архитекти е значимо да има детайл на съревнование и такива конгреси, където да споделим своите хрумвания с сътрудници, с хора от сектора и с компаниите, които ги извършват, тъй че идващите ни планове да са още по-добри”, сподели арх. Борислав Игнатов, ръководител на Камарата на архитектите в България – също сътрудници на Годишните архитектурни награди „ Арх Инова 2018”. Всеки от плановете заслужаваше премия, само че авторитетното жури на годишните награди с ръководител проф. доктор а. н. арх. Бойко Кадинов и членове: арх. Мария Стоянова, арх. Бисер Хантов, арх. Мартин Христов, арх. Борис Борисов, арх. Петя Танъмова, арх. Илко Николов, арх. Иво Пантелеев и арх. Николай Давидков, се спря на три индикативни здания. „ Преди всичко насочвам топли думи към самите участници. Независимо от на пръв взор една непривлекателна тематика – „ Индустриални сгради”, те са съумели да отидат оттатък нормалната поръчка. Поздравявам и тези членове на екипи, чиито имена не участват в формалното показване на плановете, само че са помогнали те да бъдат доведени до сполучлив край”, сподели ръководителят на журито проф. доктор арх. Бойко Кадинов. „ Благодаря на уредниците от „ АРХ ИНОВА”, както и на спонсорите на премиите, които оказват помощ на обществото ни да разбере какъв брой значими са архитектите, тъй като с помощта на тях може да вървим в една по-усмихната среда”, сподели проф. Кадинов. От 14 плана, подадени в категория “ПРОИЗВОДСТВЕНИ СГРАДИ”, влиятелната премия бе връчена на Архитектурно студио „ Абстракта” и „ Екогео 92” за Производствена постройка „ Витанеа”-Пловдив.



„ Този план има извънредно сантиментална стойност за мен. Той стартира преди 15 години, когато татко ми – проф. Христо Крачанов – основа фамилна компания за произвеждане на функционални и здравословни храни. Основно предизвикателство в проектирането на фабрика за „ Витанеа “ беше да се доближат високите стандарти за иновативност, здравословност и екологичност, на които залага компанията. Направихме екологична и биоклиматична тактика, съобразена със спецификата на терена, инфраструктурата и естествените запаси, като плановите решения целяха да понижат въздействието на капиталовото желание върху околната среда. За новата фабрика беше осъществен енергиен одит, който сподели, че икономиятa, която ще бъде осъществена, избрана на база създадена продукция и изразходвана елекроенергия, ще бъде над 40% “., показа арх. Милена Крачанова. „ В състезанието са отличени едни в действителност качествени проекти”, сподели при връчването на премията Йоанна Петрова, специалист дизайнерска стратегия в Идеал Стандарт Видима – Златен спонсор на състезанието. Втора премия в категория „ Производствени сгради” завоюва Цех за произвеждане на хартиени торби и опаковки „ МАГМА ПАК”-Перник. Проектант е архитектурно бюро „ Ваника”: арх. Красимир Джеджев, арх. Диляна Андрова, арх. Ваня Мянкова и дизайнерът Филип Попов. Трета премия в категорията отиде при Завод за лазерни машини „ Неона”. Проектант е „ Вени Студио Архитекти” ЕООД: арх. Венета Русева, арх. Невена Гашарова и инж. Кремена Костова. Категорията „ СКЛАДОВЕ И ЛОГИСТИЧНИ ПАРКОВЕ” събра 10 плана.



Първа премия не беше присъдена. На второ място журито отличени плана Логистичен комплекс с офиси, административни звена и хранилища и Складова база с офиси и административни звена – и двата обекта са комерсиална база за промишлени артикули в село Труд, община Марица, област Пловдив. Проектант е „ Ер Те Консулт “ ООД, арх. Радко Тодоров. „ Благодаря на уредниците на състезанието за невероятния дух, който основават. Надявам се да има от ден на ден кандидати за награди, които да покажат, че в България се вършат качествени дизайнерски планове, тъй като най-трудното нещо за един индустриален обект е да се отдели част от неголемия бюджет за един по-добър дизайн. Благодаря на журито, което сподели професионализъм в оценяването на планове и реализации и обективно споделя „ да” или „ не” за избрани планове. Благодаря и на екипите, които неуморно стоят до мен. Очаквайте още такива планове, които скоро ще Ви покажем”, сподели арх. Радко Тодоров от „ Ер Те Консулт “. Трета премия в категорията „ Складове и логистични паркове” беше връчена на Логистичен парк „ Кредо Г4”-Бургас. Проектант е арх. Иван Атанасов. „ Посвещавам премията на двама души, които са причина аз да стана проектант, само че тази година напуснаха този свят. Единият е татко ми, който не е проектант, само че стоеше напълно зад мен. Другият е проф. Стефан Попов, който ме оформи като проектант. Благодаря и на брат ми, също проектант, който ми оказа помощ доста за плана.” В категория „ ВИНАРНИ” журито прегледа 4 плана, само че не присъди премия. В тази категория бе номиниран един план: Биовинарна „ Орбелус “ с архитект Архитектурно бюро „ Сдружени архитекти” – арх. Красимира Попова. Тази година уредниците на състезанието изненадаха участници и посетители, като връчиха за първи път специфичен приз за автентичен план. Това е Биовинарна „ Орбелус “ с архитект Архитектурно бюро „ Сдружени архитекти” – арх. Красимира Попова. „ Впечатлени сме от истинската концепция на архитектите, прелестното регистриране на постройката в околната среда, както и от атрактивната сполучлива концепция за Биовинарна „ Орбелус”, сподели уредникът на състезанието и издател на списания „ Още за къщата” и „ The Building” Дияна Кинова.

„ Благодаря, че сме още веднъж дружно, видяхме доста положителни планове, лъха оптимизъм и виждаме, че в България могат да се случват хубави неща”, сподели и уредникът на състезанието и издател на Портал за архитектура и строителство CityBuild.bg Петър Колчев. АРХ ИНОВА е некомерсиален архитектурен конкурс, чиято цел е да насърчава и разпространява качествената архитектура и стойностните планове на архитектите въз основата на четири съществени критерия: иновативност на архитектурни решения и приложени технологии, резистентност на архитектурата и хармонично регистриране на постройките в околната среда, функционалност на постройките и не на последно място – хармония. Организатори на Годишни архитектурни награди „ АРХ ИНОВА “ са профилираните медии в региона на архитектурата, строителството и интериорния дизайн: ka6tata.com, Citybuild.bg, Citybuildhome.bg и The-Building.eu. Годишните архитектурни награди „ АРХ ИНОВА “ се организират с общителното подпомагане на Идеал Стандарт-Видима, Алукьонигщал, ЕТЕМ, Технопанел, Винербергер и Хьорман. Спонсор – РОБЕРТ БОШ, подари на гостите ваучер за 20% отстъпка за професионална и занимание измервателна техника.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР