През последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат

...
През последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат
Коментари Харесай

Пловдивски университет разработва Националното меню на България



През последните години от ден на ден български и задгранични туристи подхващат пътувания за гурме туризъм и за това е значимо да развиваме тази ниша като част от общия туристически артикул на България. Голяма част от туристите, които посещават страната ни, желаят да се срещнат с националните ни особености в храненето, както и да опитат от националната и районната кухня. А това е още една опция за развиването на туристическата инфраструктура и използване на модел за развиване на конкурентоспособен туризъм.

Именно поради това в Пловдив стартира един неповторим план за създаването на българско „ Национално меню “ със селекция от обичайни ястия и питиета. Това оповестиха от общината след срещата на кмета Здравко Димитров и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с ректора на Университета по Хранителни Технологии (УХТ) проф. доктор Пламен Моллов. Желанието е българското меню да се трансформира в различим бранд. Проект „ Национално меню “ е взаимна самодейност на Министерството на туризма и Университета по Хранителни Технологии.

„ Голяма част от туристите, които посещават страната желаят да се срещнат с националните особености в храненето, както и да опитат районната българска кухня “, съобщи професор Моллов. По думите му нараства ползата към профилираните заведения за хранене с национална кухня. Според него основаването на кулинарна карта като част от туристическата инфраструктура на България ще способства за повишение на атрактивността и конкурентоспособността на българския туристически артикул.

По плана са избрани девет туристически региона с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна. А посредством „ Национално меню “ всеки един от тях ще бъде показан със своите типични храни и питиета, което ще подчертае уникалността на регионите.

По време на срещата е препоръчано деветте туристически региона в страната да показват присъщи за обособените обитаеми места типични храни и виновност, които ще подчертаят уникалността на регионите. Това пък би асъдействало за по-висока осведоменост у гостите и предпочитание за посещаване на съответно място. Световната процедура демонстрира, че включването на храни и питиета в разнообразни културни събития е причина за привличането на 35 % повече туристи. Това сочи изследване на Университета по Хранителни Технологии.

"Пловдив поставя изключителни старания да продължи да развива културния и историческия туризъм, както и да влезе в нишата на религиозния туризъм “, съобщи градоначалникът. По думите му даже и в изискванията на пандемия Община Пловдив продължава да притегля туристи посредством своята богата културна стратегия, множеството фестивали и концерти на открити подиуми.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР