Наясно сме, че основната причина за по-големия брой нови случаи

...
Наясно сме, че основната причина за по-големия брой нови случаи
Коментари Харесай

B1525 - нигерийският вариант, новото попълнение на covid отбора

Наясно сме, че главната причина за по-големия брой нови случаи у нас е английският вид на ковид. Наясно сме и с друго - след него идват южноафриканският и бразилският вид. Но извънредно тревожна информация има за нигерийския вид. Това сподели по-рано през днешния ден основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Рано е да кажем какви са характерностите му и да се плашим, добави той.

Същевременно от Словения пристигна новината, че след английския и южноафриканския вид на ковид, в страната се е появил и нигерийският вид, като до момента са регистрирани минимум седем случая на болест с него.

Към момента нигерийският вид е най-разпространен в Дания, Англия, Нигерия и Съединени американски щати.

Каква информация има към този момент за нигерийския вариант

Вариантът на ковид, наименуван B1525, се трансформира в едно от най-новите попълнения в световния лист за наблюдаване на разновидностите на SARS-CoV-2.

На 1 март английското издание " Конверсейшън " () писа, че учените наблюдават деликатно този вид, защото той има няколко разновидности в гена, който кодира шип протеина - частта от вируса, която се закрепва върху човешките кафези. Тези промени включват съществуването на все по-добре познатата разновидност, наречена E484K, която разрешава на вируса отчасти да избегне имунната система и се среща във разновидностите, разпознати за първи път в Южна Африка (B1351) и Бразилия (P1).

Въпреки че няма информация какво значи това за B1525, има от ден на ден доказателства, че E484K може да повлияе на ефикасността на имунизациите против Коронавирус. Но до момента няма доказателство, че B1525 е по-лесно предаваем или че води до по-тежко заболяване.

Както и други разновидности, B1525 наподобява се появил напълно неотдавна. Най-ранният образец в споделената световна база данни за коронавирусни геноми, наречена *, е от 15 декември 2020 година Той е разпознат при лице във Англия.

И както доста разновидности, B1525 към този момент е обиколил света, преди да е попаднал под прожекторите.

Общо 204 секвенции на този вид на ковид в Gisaid могат да бъдат проследени до 18 страни към 20 февруари 2021 година, отбелязва английското издание.

Две страни (Дания и Обединеното кралство) съставляват повече от половината от случаите, само че тези две страни също откриват секвенции на доста геноми на ковид.

Други страни, които са въвели най-малко един геном от този вид в онлайн базата данни, са Нигерия, Съединени американски щати, Франция, Канада, Гана, Австралия, Япония, Италия, Холандия, Йордания, Сингапур, Финландия, Швейцария, Департамент Майот (отвъдморска територия на Франция), Белгия и Испания.

Общо 31 генома B1525 са показани на Gisaid от Нигерия. В изказване от 19 февруари 2021 година за разновидности на ковид от Нигерийския център за надзор на болесттите се оповестява, че първият открит геном B1525 е от проба, взета на 23 ноември 2020 година от пациент в щата Лагос, само че тестът не е неотложно включена в базата данни. Така тестът от Обединеното кралство е първата записана. Досега разновидността е открит измежду случаите в пет щата в Нигерия.

Който и метод да изберем за премерване честотата на B1525, на този стадий той остава необичаен вид. Но се причислява към възходящия лист от разновидности на ковид, които би трябвало да бъдат проучени в детайли. Така ще се разбере дали това е вид, от който би трябвало да се тревожим, и в случай че е по този начин, къде се намира на дъската с другите разновидности - които да следим и за които да търсим отговор, отбелязва The Conversation.

*GISAID е световна научна самодейност и примитивен източник, основана през 2008 година, който обезпечава отворен достъп до геномни данни за грипни вируси и коронавируси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР