Най-здравословният модел на хранене е, когато 50-55% от енергията за

...
Най-здравословният модел на хранене е, когато 50-55% от енергията за
Коментари Харесай

Нисковъглехидратната диета не е най-здравословният вариант


Най-здравословният модел на хранене е, когато 50-55% от силата за деня получаваме от въглехидрати, е мнението на американски екип учени, оповестено в The Lancet Public Health.

До този извод те стигат след анкета на 15 400 души на възраст сред 45 и 64 години. Проучването било ориентирано към хранителния режим на участниците, главните хранителни субстанции, които консумирали, тяхното количество и размерът на порциите.

След 15 години следене положението на доброволците изследователският екип пресметнал, че най-здравословният вид на хранене бил нито бедният на въглехидрати, нито богатия на такива. Режим, който обезпечава на 50 – 55% силата от въглехидрати се счита за сдържан по повод потреблението им.

Свързани публикации.. Комбиниране на храни – въглехидрати и мазнини 0 Подагра - утежнява се от фруктозата в плодове и газирани питиета 2 Маслини - за какво, с изключение на вкусни, са и потребни? 1

При хората, придържали се към него, се открил по-нисък риск от здравословен случай, водещ до съдбовен край, в сравнение с при останалите, консумиращи по-малко или повече въглехидрати.

С този извод се поставя завършек на мита, че нисковъглехидратните режими са по-полезни и здравословни. Досега се смяташе, че те като се изключи че способстват за намаление на тежестта и понижават риска от развиването на някои болести.

Въглехидрати се обезпечават посредством плодове, зеленчуци, карфофи, зърнени култури, тестени произведения. При тяхната умерена консумация предстоящата дълготрайност на живота приблизително е 83 години. Това е 4 години повече от групата, предпочитала нисковъглехидратна диета. За подобен се счита режимът, при който 30-40% от източниците на сила са въглехидратите. Както и 1,1 година повече от хранещите се най-вече с тях – при 65% и повече % въглехидрати в режима.

Изследователите са наблюдавали и резултатите на богатия на мазнини режим и този наблюгащ на растителните източници на мазнини и белтъчини. Те стигнали до извода, че при консумиращите повече говеждо, телешко, свинско и птиче месо, сирена, за сметка на количеството въглехидрати, рискът от болести и за по-кратък живот се повишавал. Замяната на въглехидратите с растителни мазнини и протеини водила тъкмо до противоположния резултат. Тоест потреблението на орехи вместо бисквити е по-благоприятна по повод продължителността на живота.

Диетите, които се основават на невисок банкет на въглехидрати стават все по-популярни в световен аспект. Но истината е, че замяната на въглехидратите с мазнини и протеини от скотски генезис не е здравословен вид. Препоръките на учените са, в случай че се понижава потреблението на въглехидрати, компенсирането им като източник на калории да става с растителни мазнини и белтъчини, а не с месни артикули. Именно тази диета продължава живота и обезпечава спокойни старини.

Мазнините от скотски генезис нормално довеждат до пораждане на възпалителни процеси в тялото, които форсират стареенето и основават условия за развиването на хронични патологични процеси.

Все още не може да се търси причинно следствена връзка сред един и различен хранителер режим, продължителността на живота и болесттите. На този стадий откривателите документират за следващ път просто съществуването на връзка сред едното и другото.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР