Най-засегнати при налагането на каквито и да било ограничения са

...
Най-засегнати при налагането на каквито и да било ограничения са
Коментари Харесай

Какви рискове крият COVID ограниченията за психиката на децата?

Най-засегнати при налагането на каквито и да било ограничавания са децата и хората с увреждания, напомнят от Българския хелзинкски комитет (БХК) на прага на новото затваряне на редица действия и обекти в страната от на следващия ден. През последните месеци сме очевидци на демонстративно безучастие на здравните управляващи, а в този момент отговорността още веднъж се трансферира върху хората, които не съблюдават ограниченията. Това разяснява пред БНР Надежда Цекулова, програмен шеф „ Кампании и връзки “ в БХК.

„ Нашият апел е българските ръководещи да погледнат какво споделя науката, какво споделя статистиката и какво споделя болшинството от родителите за метода, по който децата претърпяват тези ограничавания ", означи тя.

Тя посочи, че неефективността на отдалеченото образование не е най-голямото терзание, познания се наваксват, само че терзанието е за прочувствената непоклатимост на децата.

"Изследвания на интернационалните организации демонстрират, че голяма част от децата изпитват психически дискомфорт и имат промени в прочувственото си положение при по-продължителна изолираност ", предизвести Цекулова.

По думите й когато тревожните интервали при децата продължат дълго време, може да се стигне до значимо повишение на риска от отключване на психологични болести в по-късен интервал, добави тя, базирайки се на медицински изследвания.

В България има близо 1 милион деца на възраст сред 5 и 18 години.

„ Международните организации направиха оценка на обстановката още през април и в пътната карта на Европейската комисия за отхлабване на ограниченията напролет, учебните заведения са посочени като първите институции, които би трябвало да бъдат отворени. Когато страните стартират да отпускат ограниченията, първите, които би трябвало да бъдат върнати в нормалната им обществена среда, трябваше да бъдат децата “, акцентира Надежда Цекулова в предаването „ Преди всички “.

Относно апела на Хелзинкския комитет Министерството на здравеопазването да уточни ограниченията за хората с увреждания и да провежда среща с техни организации, Цекулова означи, че писмото е било признато, само че няма резултат.

„ Никой не ни отговори и в актуалната обстановка още веднъж тези хора са затворени по домовете си, без достъп до нормалната си терапия, принудени да извършват ограничения, които водят до тежък декаданс в тяхното здравословно положение. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР