Най-величествената птица без съмнение е орелът. Това е забележително животно.

...
Най-величествената птица без съмнение е орелът. Това е забележително животно.
Коментари Харесай

Коронован ястребов орел

Най-величествената птица без подозрение е орелът. Това е удивително животно. Орелът е извънреден ловджия и стопанин на въздуха. Слави се с необикновено острото си зрение и непогрешим грабителски инстинкт.

Измежду всички тези величествени птици се откроява коронованият орел, който можем да назовем безспорен владетел на африканското небе. И въпреки да не е публикуван в България, той притегля интерес с качествата си.

Класификация и разпространяване на коронования ястребов орел

Коронования ястребов орел Stephanoaetus coronatus е птица от фамилията на ястребите - Accipitridae. Те са единствен представител на рода Stephanoaetus. Другият представител - малагасийският орел, към този момент е липсващ, откакто хората колонизират Мадагаскар. Статусът им е на заплашен тип.

Голямата хищна птица е открита в Африка на юг от Сахара. В Южна Африка разпространяването е лимитирано до източните региони.

Птицата е разказана от Карл Линей през 1776 година в Sistema Nаtura под името Falco coronatus. Това групиране се оказва погрешно във връзка с коронования орел. Той е част от една разнообразна група бойни орли. Те са в жанр Agila съгласно това групиране

Към днешна дата след многочислени изследвания се счита, че неговият тип няма приет подвид.

Как наподобява коронованият ястребов орел?

Коронованият орел е голяма птица. Дължината му е от 80 до 99 сантиметра. Той е петият най-дълъг орел в света. Женската е с тегло 3200 грама до 4700 грама и е с 10-15 % по-едра от мъжкия. Орлите са едни от дребното животни, където женската е по-едра от мъжкия. Те са девети най-тежък тип орел в света.

Размерът на крилата на коронованият ястребов орел варира от 151 до 181 сантиметра. Най-големият измерен обсег на крилата на женската е 190 сантиметра. Крилата на този орел имат по-малък от упования обсег, поради размерите им, само че са много необятни. Морфологията на крилото придава маневреност на птицата.

Опашката му е дълга от 30 до 41 сантиметра при мъжките и 35 сантиметра при женските.

Стъпалата и краката на този тип са очевидно по-дебели и по-тежки от тези на типа военен орел. Ноктите са към 6 сантиметра.

Оперението на коронования орел е много забавно. Короната му е тъмна, до ръждиво-кафява, с издаден, постоянно издигнат черен връх, който придава на главата леко триъгълен аспект.

Горните елементи на възрастния са черно-кафяво-сиви на цвят, с изменчив нюанс на синьото. Гърлото му е кафяво, до момента в който коремът и гърдите са бели, покрити компактно с черни чертици и петна, маркирани с кремаво или ярко оцветяване.

 Коронованият орел живее в Африка

Крилата му са бели в основата и черни на върха. Пресечени са от две черни ленти. Опашката е черна, с кафяво-сиви ленти. Бедрата и краката са оцветени в черно и бяло.

Възрастният коронован орел има големи, заемащи забележителна част от главата очи, които варират от жълт до бял цвят и крайници, оцветени в охра.

Гребенът, изправената стойка и огромните размери са неповторими характерности на птицата.

Половият диморфизъм се показва освен в размера, само че и в бързината на размаха на крилата. Женската е по-мудна от мъжкия.

Младите птици се разграничават от възрастните. Гърбът им е ярко кафяв или сиво кафяв с бледи кантове. Опашката на младите е черна с три бледи ленти и стеснен черен връх. Стъпалата му са мрачно жълти. Повечето имат бели глави в младежка възраст и те контрастират с бедрата и краката, които са черни.

Местообитания на коронования орел

Коронованият орел населява най-вече гъсти гори, в това число тези надълбоко в дъждовните гори, само че от време на време ще се откри в реликтови петна, крайречни линии, мощно залесени хълмове. Може да бъде видян на надморска височина от най-малко 3 хиляди метра.

Поради липса на задоволително местообитания ареалът им през днешния ден е пресечен. В република Конго е доказано, че коронованият орел е оживял в предпазени територии с гъсти, остарели дъждовни гори.

В Южна Африка местата не са толкоз подобаващи за грабливата птица и може да се откри в монтанската постоянно зелена гора, само че също и в равнината, в открити савани и тръни.

Този орел е немигриращ и затънал вид птица. Обитава неподвижна територия през цялата година. Придвижването се показва в търсене на сътрудници или при младите птици, които желаят да открият своето място за заселване.

Хранене на коронования орел

Коронованият ястребов орел е мощен див звяр и главен ловджия на маймуни. Описват го като най-могъщият грабливец в Африка. В дълбока гора един от тях може да покрие ловна зона от 6, 5 до 16 квадратни километра.

Ловът стартира скоро след разсъмване и убиват рано заран и вечер преди залез. Коронованият орел няма потребност да изминава огромни дистанции, с цел да ловува. Той избира да ловува пасивно. Слуша или следи плячката и леко подсвирква. Вокализацията му е приятна за маймуните и той нападна първата, която влезе в зрителното му поле. Използват детайла на изненадата. Орелът убива плячката посредством мощните си крайници при удара, или я задушава.

 Коронованият орел лови маймуни

Може да ловува и като прелита леко над маймунските обиталища, предизвиквайки вълнения измежду тях и по този начин открива и улавя плячката си.

Пренасянето на плячката до гнездото става от време на време след нейното разчленяване, в случай че е прекомерно огромна. Те скриват част от натрупа, а до гнездото на първо време носят крайниците. Понякога двойка птици си сътрудничи при лов, като едната подмамва плячката, а другата атакува.

Установено е, че женските орли по-често ловуват мъжки маймуни, до момента в който мъжките орли избират женските примати.

Основната им плячка са бозайниците, като диапазонът на плячката им е от 1 до 5 кг. Към нападаните животни са също антилопите. Коронованият орел се счита за единственият жив орел, който си разрешава да атакува плячка от над 9 кг. Зайци, костенурки и други полски животни също влизат в менюто на хищника.

Може да се каже, че коронованият орел заема неповторима ниша и е най-голямата и преобладаваща граблива птица в такива региони. Другите хищници, които атакуват същата плячка са с доста по-голямо персонално тегло от орела, което приказва за огромната мощ на птицата, която безспорно е на върха на хранителната верига при птиците.

Самите короновани орли могат да станат плячка на огромни месоядни животни. Леопардът и крокодилът са техни врагове.

Средната дълготрайност на живота на коронования орел е 14 години.

Размножаване на коронования орел

Размножаването на този тип не се разграничава значително от размножителните особености на други птици. Те са моногамни птици. Двойката прави гнездо, където женската снася 1-3 яйца в продължение на няколко дни. Мъти единствено женската. Пилетата се излюпват едно след друго, като конкуренцията за храната, доставяна от родителите, води до ликвидиране на по-дребното и слабото. Младите птици се задържат при родителите до края на сезона, а след това търсят своя ловна територия.

Коронованият орел и индивидът

Тази птица, както и всички други орли, се употребява като ловна птица от индивида от дълбока античност, след преминат интервал на образование.

От друга страна, орелът може да нападне човек, в случай че той се приближи прекалено много до гнездото. Атаките нямат обилни последствия, защото задачата им е изгонване на натрапника от мястото. Все отново могат да провокират дълбоки рани, нуждаещи се от шевове и носещи опасност от инфекции.

Коронованият ястребов орел е може би единствената граблива птица, за която се счита, че нападна човешките деца като плячка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР