Най-важната спешна стъпка, която трябва приеме новото управление, е да

...
Най-важната спешна стъпка, която трябва приеме новото управление, е да
Коментари Харесай

Деян Денев: Дигитализацията и ранното лечение на заболяванията са рецептата за по-добра здравна система

Най-важната незабавна стъпка, която би трябвало одобри новото ръководство, е да сътвори мощен екип, който да управлява опазването на здравето през идната година с нужната политическа поддръжка, и да му даде инструментите да го направи, да укрепи здравната система следващата година, счита Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.

Според него първият инструмент, несъмнено, е
Бюджетът за опазване на здравето
през идната година.

" Особеността му ще бъде, че той би трябвало да бъде подготвен да посрещне огромен брой пациенти, които са недиагностицирани, недолекувани, болесттите им не са им били под надзор през последните две години вследствие на пандемията. Между другото Българският лекарски съюз и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари след удължаването на протоколите за приемане на медикаменти, платени от здравната каса, сигнализираха, че това удължение към този момент три пъти по време на пандемията е понижило контрола върху хроничните болести, тъй като просто тези пациенти не вървят на доктор. Получава се по този начин, че пациентите се опасяват да посетят кабинетите им, а в това време лекарите са фокусирани в друга област, тъй като доста от тях са по коронавирус отделенията и просто нямат нужното време да следят хронично болните пациенти, онкологичните пациенти и така нататък Наред с битката с следващата вълна на пандемията следващата година системата би трябвало да е подготвена за посрещане и на вълна от пациенти, хронични и онкологични, които са недолекувани, недиагностицирани или не добре лекувани ", споделя Денев.
Реклама
Според него здравната каса може да посрещне тези пациенти поради намаляващите хоспитализации към пандемията и в случай че получи нарастване на бюджета, сравнимо с това от предходните години - 8.10%, без включително да влиза обвързваното с COVID-19 нарастване на средствата й.
Лекарствената политика
В Позитивния лекарствен лист сега са включени към 4600 лекарствени продукта, като по-голямата част от тях заплаща здравната каса - за домашно лекуване и за терапия на пациентите при лекуване в болница. Здравното министерство покрива медикаментите за ХИВ/СПИН, психиатрични лекарства и лекарства против туберкулоза, а от предходната година и медикаментите против COVID-19.

От една страна, здравната каса не покрива изцяло цената на медикаментите на всички пациенти, а го прави единствено отчасти. От друга, пациентите доплащат или сами си купуват медикаменти на стойност към 2 милиарда лева, в случай че НЗОК покрива цената на медикаменти за 1 милиарда лева Не на последно място и тези средства не са задоволителни да покриват медикаментите, които НЗОК би трябвало да заплаща, и лекуването значително надвишава бюджета й в продължение на три години. При медикаментите без аналог работят няколко механизма - през първата година компанията подарява лекарството си на НЗОК, като доплаща Данък добавена стойност за него, в останалите случаи на лекарство без аналог тя дължи наложителна отстъпка от цената от 10%, както и спомагателна отстъпка без явен размер. В допълнение - в случай че лекарите изпишат повече опаковки от лимита на касата за заплащане на избрана лекарствена група, производителят е задължен да й върне всички средства над лимита.

" През тази година чакаме средствата, които промишлеността връща на касата, да са от порядъка на 270 - 280 млн. лева, което е покрай сумата от предходната година, т.е. ние следим макар пандемията през 2020 и 2021 година едно стабилизиране на размера на отплата и отстъпки, които промишлеността връща на НЗОК. Това са към 18% от заплащанията на касата към лечебни заведения и аптеки. Тъй като има риск размерът на обезщетенията да продължи да се усилва, би трябвало да се подхващат нужните дейности за стабилно бюджетиране, с цел да не се слага под риск лекарственото доставяне през идната година. За да се случи това, е належащо нарастване на бюджета на НЗОК, което да подсигурява, че размерът на отстъпките и обезщетенията ще остане на същото равнище, като това включва и поетия ангажимент за увеличението на таксата за обработка на рецептата за изцяло платените медикаменти от 2 на 4 лв., която също е част от средствата и изисква спомагателен запас ", споделя Денев.
Реклама
Според него пандемията не би трябвало да прекъсва или да блокира процеса на оценяване на нови лечения и договаряне на отстъпки. За страдание обаче към края на октомври извънредно дребен % от декларираните за включване в Позитивния лекарствен лист нови медикаменти и нови показания на към този момент заплащани лекарства са в действителност включени и несъмнено е налице риск от един административен мораториум върху новите лечения.

" Затова през последните няколко седмици като промишленост работим и с Националния съвет по цени и реимбурсиране на медикаментите, и със здравната каса, с цел да им помогнем да преодолеят това закъснение, с цел да не останат българските пациенти без достъп до новаторски лечения, които са оценени за нужни, минали са процеса на оценка на здравните технологии и изчакват или мнение от НЗОК, или контракт за отстъпка, или се намират на някакъв стадий от процедурата. Става въпрос за 25 нови медикаменти и над 20 заявки за разширение на лечебните показания, които също имат подготвени отчети и оценка на здравните технологии. Институциите поставят старания, надяваме се това голямо закъснение да бъде преодоляно ", споделя Денев.

Той конкретизира, че става въпрос за артикули за лекуване на онкологични болести, редки болести, хематологични болести, множествена склероза, бъбречни болести и доста други.

" Някои от тях са животоспасяващи, безалтернативни, дават опция за по-добро лекуване на хиляди пациенти, а в някои случаи даже приказваме за лечения, които са по-изгодни на НЗОК, в сравнение с заплащаните сега. Всички те са заплащани в цяла Европа, налични са за пациентите там и не трябва да се бави процесът, тъй като по закон пациентите ще би трябвало да ги чакат още една година. Процесът би трябвало да завърши някъде доникъде на декември.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Банки и финанси 2 Данъци и обезпечаване 3 Отбрана 1 Политика 2 Данъци и обезпечаване 3 Свят 1 Отбрана 2 Енергетика 3 Климат Реклама
Отстъпките и връщането на средства на здравната каса доведоха до това, че през последните две години две от мултинационалните компании в топ 10 по продажби в стойност напуснаха България и минаха към партньорски модел, което значи, че техните медикаменти не престават да се популяризират, само че към този момент посредством компании, които не са част от структурата на мултинационалната фармацевтична компания, а от самостоятелни компании, които имат съответните лицензионни съглашения. Това, несъмнено, е неприятен знак за пазара, за изискванията за бизнес и за пациентите.

" Няма по какъв начин да не се отрази върху бранша. Това демонстрира, че вложенията в опазването на здравето не са задоволителни, с цел да задържат тези компании на българския пазар. Ангажиментът, който фирмите имат към българския пазар, се показва освен в обезпечаването на лекарствени артикули, само че и в осъществяване на клинични изпитвания. С отдръпването на фирмите тези вложения няма по какъв начин да не понижават. При зародили сериозни обстановки, такава, каквато беше обстановката с COVID-19, дефицитът на избрани артикули за къси интервали беше доста бързо преодолян, тъй като фирмите имаха структури в България. Липсата на структури в България значи, че при бъдещи такива обстановки доста по-трудно те ще бъдат преодолени ", предвижда Денев.
Преодоляването на трудностите
Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании счита, че може да подкрепи здравната система в още доста аспекти, отвън съответната доставка на медикаменти, и един от тях е дигитализацията на системата, с цел да може тя да стане по-ефективна и да реализира по-добри здравни резултати.

" Първият аспект са електронните протоколи за медикаменти, които към момента не работят, което е причина да се постанова здравната каса да удължава хартиените протоколи, с цел да не се постанова пациентите да се редят на опашка в касата за легализация и да се заразят. Ако електронните протоколи все още работеха, нямаше да се постанова удължаването на хартиените и пациентите щяха на всеки шест месеца да посещават за обзор своя доктор, положенията им да бъдат следени и да получават своя нов електронен протокол, без да го носят в РЗОК. От началото на годината чакаме това да се случи и сме подготвени да подпомогнем този развой, в това число и посредством присъединяване в пилотни планове, тъй че тези електронни протоколи да сработят и да не се постанова пациентите да вървят до РЗОК и да чакат със седмици, с цел да си получат лечението и да не се постанова да я прекъсват ", споделя Денев.
Източник: Shutterstock Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Според него вторият акцент на новото държавно управление би трябвало да бъде подложен върху това електронните системи на лечебните и здравните заведения и Националната здравна осведомителна система да бъдат свързани и да си " приказват ", да обменят данни и информация за лекуването на пациентите, с цел да може всеки доктор да разполага с цялата информация за пациента и да го лекува по най-добия вероятен метод.

" Така и хората, които ръководят здравната система, ще имат най-хубавите данни, с цел да взимат най-хубавите управнически решения, тъй като сега те ръководят на сляпо. Конкретно във връзка с медикаментите съществуването на данни от действителната здравна процедура за лекуването на пациентите може да помогне както във връзка с взимане на решения, свързани с общественото възнаграждение на медикаментите, по този начин и за новаторски подходи при договарянето на изискванията на реимбурсация на лекарствени артикули, които са свързани с постигнатите резултати от лекуването ", споделя Денев. Според него това важи освен за медикаментите, а и за цялата здравна система, в която заплащането би трябвало да бъде обвързано с постигнатия здравен резултат. За да се знае резултатът обаче, би трябвало да съществува интегрирана оперативно съвместима със съществуващите системи на лечебните заведения.

Третата стъпка, в която промишлеността би могла да помогне, е основаването на скринингови стратегии за ранно разкриване на тежки болести.

" В България недобрите здравни резултати значително се дължат на късното разкриване на болесттите, главно на онкологичните, само че освен. Създаването й в границите на един предстоящ Национален антираков проект или проекти за останалите обществено значими болести на избран брой работещи, национални скринингови стратегии, при които пациентите би трябвало да бъдат търсени за ранна диагностика, а лекарите - стимулирани да ги лекуват, би трябвало да бъде приоритет. И то в къси периоди, а не след 5 години, с цел да може българските пациенти да стигат до лекуване доста по-бързо, в сравнение с сега, и това да се случва с прецизна диагностика, която дава опция за доста по-добри резултати от лекуването - вярното лекарство, персонализирано за верния пациент ", счита Денев.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР