Най-умното животно на планетата е шимпанзето, чийто мозък е много

...
Най-умното животно на планетата е шимпанзето, чийто мозък е много
Коментари Харесай

Най-умните животни на планетата

Най-умното животно на планетата е шимпанзето, чийто мозък е доста подобен с този на индивида. Шимпанзетата елементарно поддържат връзка със себеподобни и имат избрани езикови привички. Те употребяват оръдия на труда, с които си обезпечават храна - пръчици за вадене на термити от дупки, камъни за разтрошаване на кокосови орехи и доста други.

Шимпанзето, за разлика от други животни, се разпознава, когато види отражението си в огледалото. Освен това шимпанзетата могат да основават обикновени копия, с които да вървят на лов. Тези примати имат разсъдък на дете сред 3 и 4 годишна възраст.

 Слон

На второ място се подрежда слонът, който е прочут с невероятната си памет. Известно е, че в случай че слон бъде засегнат от човек, животното може да си спомни за това след години, в случай че види индивида още веднъж. Паметта на слона му разрешава да помни събития, хора и животни за цялостен живот. Слонът има музикален слух и елементарно се поддава на дресировка. Слоновете обичат да се включват в обществени действия с хората, да вземем за пример да играят с тях футбол или да рисуват с тяхна помощ пейзажи.

В челната тройка са делфините. Тези водни жители водят обществен метод на живот и работят постоянно в екип. Те могат да имитират дейностите на хората или на животни. Доказано е, че мозъчните гънки на делфините са повече, в сравнение с тези в човешкия мозък.

 Делфини

На четвърто място се подреждат кучетата. Те могат да запомнят до 250 думи и да броят до пет. Кучетата са толкоз умни, че могат да разпознаят стопанина си на фотография. Те могат с лекост да усетят и най-малката смяна в държанието или настроението на хората.

След кучетата следват котките, които имат разсъдък, не по-слаб от този на лаещите другари на хората. Котките могат да бъдат дресирани и елементарно схващат какво се желае от тях, просто не постоянно са в въодушевление да го създадат незабавно.

 Куче и котка

Плъховете са на шесто място в класацията на най-умните животни. Плъховете са в положение да избегнат и най-хубавите клопки и да съумеят да вземат храната от тях. Има доктрина, че плъховете имат групов разсъдък, който им разрешава да излязат живи от сериозни обстановки. В групите на плъховете постоянно има лидер и разузнавачи, които постоянно жертват живота си, като пробват храната първи и в случай че тя е отровна, останалите съумяват да оцелеят.

Враните също влизат в листата на най-умните създания на планетата. Те се сплотяват, когато би трябвало да атакуван гнездо, с цел да откраднат яйцата и да ги изядат. Когато гарга си откри орех, тя знае, че би трябвало да го хвърли отвисоко, с цел да го счупи.

 Прасе

Прасетата са известни с интелекта си и са разказани не един или два случая, в които прасе съумява да извести непознати хора за неприятното здравословно положение на стопанина си.

Катериците също са измежду най-умните животни - задоволително е да хвърлите орехи на катерица в парк и на другия ден по същото време тя ще ви чака, с цел да получи порцията си ядки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР