Най-удивителните животински и растителни видове ни предлага Южна Америка. Именно

...
Най-удивителните животински и растителни видове ни предлага Южна Америка. Именно
Коментари Харесай

Тамарини - всичко за дребните маймунки

Най-удивителните скотски и растителни типове ни предлага Южна Америка. Именно в тази част на Новия свят, в гъстите тропически гори живее удивително творение, наречено тамарин.

Това е забавен тип примат, за който може да се каже, че е необикновено животно. Най-напред поради яркия си външен тип. Тези маймуни са толкоз пъстри, че не могат в никой случай да останат незабелязани. Сред зеленината на гората те наподобяват като фантастични създания, пристигнали от приказките и легендите.

Как наподобява тамаринът, какъв е методът му на живот, с какво се храни, по какъв начин оцелява измежду враговете си? Това са забавни въпроси, отговорът на които идва след запознаване с тамарина.

Класификация и разпространяване на тамарина

Тамарините са дребни маймунки с размера на катеричка и са поданици на Новия свят. Те принадлежат на семейство Callitrichidae от рода Saguinus.

Те са първата издънка в дървото Callitrichidae и отсам следва, че са сестринска група от клад, формиран от тях и лъвски тамарини, маймуни на Гоелди и мармозетки.

Различните типове тамарини варират доста на външен тип. Заедно с лемурите и мармозетките са най-малките примати в света.

Известни са повече от 10 типа тамарини, вариращи по цвят и размер. Но си остават дребни маймуни.

Как наподобява тамаринът?

Тялото на тамарина е напълно мъничко, единствено от 16 до 31 сантиметра е дълго, само че дължината на много тъничката му опашка е сравнима с тялото. Тя е от 21 до 44 сантиметра. Всички типове тамарини се отличават с яркия си и даже необикновен цвят. Основният цвят на меката им и гъста четина на тамарина е оцветен в жълто- кафяво, черно или бяло. Има и такива със златиста или червеникава четина.

Правилото е, че тези животни не са едноцветни. Те съчетават най-причудливи и ярки цветови нюанси. Крайниците им могат да имат загар, могат да имат мустаци, вежди и брада в бяло или цветно. Някои отдалече наподобяват на ярки тропически птици повече, в сравнение с маймуни.

Личицата на тамарините могат да бъдат без косми, или изцяло обрасли. Могат да бъдат с буйни и пухкави мустаци, брада или храстовидно изглеждащи вежди. При някои тамарини главата главата е с четина като на лъв. По тези индикатори откривателите ги групират на няколко типа тамарини:

- Императорски тамарин - тежи не повече от 300 грама. Има превъзходни дълги мустаци, които контрастират със снежнобелия си цвят на тъмнокафявото палто. Наречен е по този начин поради император Вилхелм ІІ с неговите превъзходни мустаци.

-Червен тамарин - главният цвят на козината им е черен или кафяв. Краката им са боядисани в червеникаво-жълто, което контрастира внезапно на главния цвят. Ушите са огромни и стърчат като локатори.

- Тамарин с черен тил - главният му цвят е черен или мрачно кафяв. Бедрата му са блестящо червеникаво-оранжеви, а муцунката му е бяла. Може да има бели петънца и по корема.

 Тамарин

- Тамарин с кафява глава - наподобява на този с черен тил, само че веждите му са бели. При този тип козината образува грива. Ушите са с по-малки размери от тези на черния тил и са ориентирани нагоре, а на черния тил са кръгли, огромни и изпъкнали.

- Тамарин със златни плещи - този тамарин е доста ослепителен и цветен. Главата му е черна, муцунката е бяла, шията и гърдите му са в златисто и кремаво, а гърбат му е оранжево-сив. Предните крайници са по-тъмни, кафяво-сиви.

- Тамарин с червен стомах - главния му цвят е черен, само че е смесен с блестящо червен цвят на корема и гърдите и бяла маркировка към носа.

- Тамарин Едип -космите по раменете и гърба на тази маймунка са кафеникави, коремът и крайниците са в неясно кремав или жълтеникав цвят. Опашката е червеникава до основата, а на края е черна. Има бяла грива и дълга до раменете коса. Името не се свързва с цар Едип, нито с Едиповия комплекс. Едип на латински значи дебелоног. Името е поради пухкавата и дълга коса, която покрива краката им и те образно наподобяват по-дебели.

- Тамарин с бели крайници - някои експерти го считат за родственик на Едиповия тамарин. Наистина те са доста сходни. И при двата типа цветът на козината се трансформира еднообразно с придвижване на възрастта. Смята се, че отделянето на двата типа е станало през плейстоцена. Днес физически са разграничени от река Атрато. При възрастните с бял крайник гърбът е сребрист, а предната част на тялото е червеникаво-кафява. Опашката е кафява, на върха обаче е бяла. Муцунката и предната част на главата също са бели Предните крайници са доста по-къси от задните.

- Тамарин Джефри - на гърба козината на тези маймуни е оцветена в разнообразни нюанси на жълто и черно, задните крака и гърдите са светли. Лицето им е съвсем голо, космите на главата са червеникави, а на челото имат лек триъгълен белег.

Името saguinus midas идва от краката със златисти нюанси, тъй че наподобяват като златни и оттова идва връзката с цар Мидас.

Поведение и метод на живот на тамарина

Тамарините обитават гъстите тропически гори, където се намират голям брой плодоносни растения и лози, които служат за катерене. Тези животни са дневни, будят се със зората и са дейни през целия ден. Лягат си рано, като заемат клонките на дърветата и лозите.

Дългата им и гъвкава опашка е доста значима за живота им, те се захващат с нея и се придвижват от клон на клон.

Маймунките тамарини живеят в дребни фамилни групи, нещо като клан с 4 до 20 животни. Общуват посредством пози, изражения на лицето, звуци. Те наподобяват на чуруликане на птички, свистене или мощни викове. Когато са в заплаха пищят мощно.

В клана е основана подчиненост, която е на правилото на матриархата. Лидер е най-възрастната и опитна женска. При мъжете един мъжки надвива над своите.

Тамарините пазят територията си като гризат карата по дърветата за маркировка. Прекарват доста време като се пощят едни други. Това е обществена активност, която е значима за тях.

В дивата природа живеят до 15 години, в плен стигат до 20 години.

Местообитания на тамарина

Местообитанията на тамарините са Централна и Южна Америка, от Коста Рика до Амазонската равнина и Северна Боливия. Те избират ниските елементи и не се качват в планините.

Хранене на тамарина

 Тамарините ядат яйца

Тези животни са предпочитано растителноядни. Тамарините ядат плодове, цветя и нектар. Не се отхвърлят обаче и от животинска храна. Предимство дават на яйцата и дребните птици. Насекомите, паяците, змиите, гущерите и жабите също влизат в менюто им.

Размножаване на тамарина

Пубертетът при тамарините настава на 15 години. От тази възраст тамарините могат да се развъждат. Чифтосването стартира с игра. Тя е от края на зимата, януари или февруари. Мъжките се грижат за женската преди чифтосване, както при всички примати.

Бременността при тамарините трае 140 дни и през април-юни се ражда потомството. Малките порастват бързо и след 2 месеца към този момент могат да се движат сами.

Грижата за дребните е работа освен на майката, само че и на целия клан. Всеки им дава най-вкусните части храна и ги пази от рискови набези. На 2 години дребните са независими, само че не напущат групата. Те вземат участие интензивно в живота на фамилията.

Врагове на тамарина

В тропическата гора тамарините имат доста врагове - ягуари, оцелоти, порове, змии. Отровните паяци и инсекти също са опасност, изключително за любопитните дребни.

Възрастните деликатно следят гъсталака и със мощни крясъци предизвестяват младите да се пазят.

Главната заплаха за тях обаче идва не от враговете им в гората, а от обезлесяването. Състоянието на местообитанията им е от значително значение за тяхното опазване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР