Най-тежката ракета на Индия GSLV Mk-III успешно потегли към Луната

...
Най-тежката ракета на Индия GSLV Mk-III успешно потегли към Луната
Коментари Харесай

Индия успешно се запъти към Луната

Най-тежката ракета на Индия GSLV Mk-III сполучливо потегли към Луната от космодрума " Шрихарикота ", оповестяват локални медии.

Ракетата, която е част от задачата Chandrayaan-2, трябваше да бъде изстреляна на 15 юли, само че проектът беше отсрочен поради техническа нередовност, която съгласно Индийската организация за галактически проучвания учените са съумели да разрешат в четвъртък.

Индийската задача е на стойност 150 милиона $.

Индия ще се опита да изпрати транспортен съд на неразучения Южен полюс. Chandrayaan-2 е първият опит на Индия да стъпи на Луната, което е постигано досега единствено от Русия, Съединени американски щати и Китай. Целта на задачата е събиране на информация за минералния и химичен състав на Южния полюс на Луната, а също по този начин и търсене на вода.

Корабът е с маса 3850 кг. Той е оборудван с орбитален уред, луноход и роувър. Проектиран е да проучва повърхността на Луната в продължение на две седмици. По проект галактическият транспортен съд би трябвало да кацне на лунната повърхнина на 6-7 септември, откакто вземе дистанцията от 384 400 километра.

На Chandrayaan-2 ще му отнеме 54 дни да извърши задачата по кацане на Луната посредством деликатно планувани орбитални етапи.

Азиатската страна желае да изследва непознатия Южен полюс на Луната 11 година след първата сполучлива лунна задача на Индия. Chandrayaan-1 направи повече от 3 400 завъртания към Луната и работи 312 дни до 29 август 2009 година Chandrayaan-1 пренаписа геоложката история на Луната посредством разкриване на следи от водни молекули на лунната повърхнина.

Освен Chandrayaan-2, Индия създава проект за изпращане на хора в космоса до 2022 година

Мисията е проведена на фона на възобновения интерес на страните към изследването на Луната. През януари китайски транспортен съд се трансформира в първия, кацнал на далечната страна на Луната, а през април израелският транспортен съд Beresheet, първата частно финансирана задача до Луната, се разруши след проблеми с мотора.

Преди дни се навършиха 50 година стъпването на човек на Луната. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР