Най-тежка продължава да е зимната обстановка в област Разград. Там

...
Най-тежка продължава да е зимната обстановка в област Разград. Там
Коментари Харесай

Министър Цеков каза къде зимната обстановката остава най-тежка 

Най-тежка продължава да е зимната конюнктура в област Разград. Там придвижването по пътната мрежа към момента остава лимитирано за всички транспортни средства. Това съобщи за NOVA министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

По думите му обстановката е провокирана от композиция от значителни снеговалежи, надвишаващи неведнъж нормите, и мощен вятър, който основал предпоставки за снегонавявания и формиране на преспи. " В област Разград през миналата нощ, откакто бяха почистени някои от пътищата, се образуваха спомагателни преспи от над 2 метра. Като цяло в страната обстановката стартира да се възстановява, с помощта на напъните на всички екипи – държавни и общински, до степен, при която в някои области като Шумен -  бедственото състояние бе анулирано ".

Министърът акцентира, че са проходими съвсем всички Старопланински проходи. " Изключение е Троянският, който обичайно е блокиран по това време с доста мощни навявания. Ограничено е придвижването на тежкотоварни коли в Котленския проход и частично в " Шипка ". Все още е лимитирано придвижването по пътни сектори, в огромна част в Северна България. В Южна България обстановката е много по-лека ", изясни той. 

Според Цеков запаси за справяне със снежното злополучие са налични. " Има и техника, и хора. В Разградска област сега работят 35 снегорина, които са  непрестанно на терен. Но обстоятелствата са, че когато сме изправени пред природна стихия, това, което можем да създадем, е да се опитаме да ограничим неудобствата, дискомфорта или вредите, които ни предизвиква тя ", уточни министърът.

Той акцентира, че се е срещнал с изказването на енергийния министър Румен Радев, че в границите на утрешния ден се чака да бъде възобновено електрозахранването на всички места. " А що се касае до пътищата - това е настояща активност. Всеки ден са на терен екипите на регионалните пътни управления, на поддържащите компании. Така че се надявам, че в границите на идващия ден нормализацията ще продължи и към средата на седмицата обстановката ще се успокои ".

Министър Цеков беше безапелационен, че е обезпечено " зимното поддържане, има подписани контракти по всички места ". " Разполагат компаниите с нужните запаси от техника, материали, сол, пясък, химически субстанции. Миналата седмица имахме неизряден реализатор в Бургаско, който не съумя да направи потребността готовност. Прекратен беше договорът с този реализатор. Поради необходимост беше предоставен на различни реализатори. В момента е обезпечена и на Бургаска област. Така ще действаме във всеки един случай. В момента, в който не съумеят да изпълнят отговорностите си по договор, а аз имам вяра, че поставят оптимални старания по другите места, нямам наблюдения за подценяване на обстановката от останалите компании ", съобщи министърът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР