Най-старото кино в България и едно от най-старите в Европа

...
Най-старото кино в България и едно от най-старите в Европа
Коментари Харесай

Най-старото българско кино: днес изоставено, утре – превърнато в магазини

Най-старото кино в България и едно от най-старите в Европа е на път да се трансформира в офис постройка. Салон „ Цанко Церковски” не е разгласен за монумент на културата от национално значение, въпреки да е издигнат през 1908 година, в него да е била премиерата на първия български филм „ Българан е галант” и до 1944 година всички нови родни ленти да са се прожектирали първо там.

Статутът обаче е „ монумент от локално значение” т.е. притежателят е задължен да резервира единствено външния образ, само че не и предназначението на постройката. Той е частен от 2001 година, като последната продажба е на стойност 1,2 млн. евро. Отдавна киното не работи.
Снимка: bTV
Бившият шеф на Националния кино център Георги Чолаков от години се бори то да стане монумент на културата от национално значение.
Снимка: bTV
Пред камерата на bTV той уточни, че постройката може да се стопанисва и ръководи от МК или НФЦ.
Снимка: bTV
От културното ведомство обаче признават, че процедурата е мудна и в това време притежателят „ Кохав Дивелъпмънт” работи по план за превръщането на киното в търговски център с магазини и офиси. Фирмата няма контакти, притежател е на друга, от която излизат имената на жители с грузински имена. Те публично не са коментирали желанията си.
Снимка: bTV
Чолаков изрази вяра, че процедурата няма да се проточи до подпалването на постройката, както към този момент на няколко пъти се случи с емблематични обекти в страната. По думите му през 2014 година притежателят просто забранил на специалисти да прегледат постройката и по този начин процедурата забуксувала.

„ Може би МК в действителност чака да се подпали тази постройка и да бъде унищожена”, разяснява той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР