С 290 лева ще се увеличи заплата на всеки представител

...
С 290 лева ще се увеличи заплата на всеки представител
Коментари Харесай

С близо 300 лв. увеличават заплатата на всеки университетски преподавател

С 290 лв. ще се усили заплата на всеки представител на преподавателския състав в държавните висши учебни заведения. Това бе контрактувано през днешния ден на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на синдикатите и Съвета на ректорите.
Прочетете още
През предходната седмица МОН преведе по сметките на университетите наличните 39 млн. лева от бюджета. С тях се обезпечава повишаване на минималната заплата за най-ниската академична служба на 2 100 лева, считано от 1 януари 2024 година Предвидено е и финансиране за нарастване на заплащането на всички останали университетски длъжности, приблизително с по 240 лева Това би основало диспропорции сред другите университетски длъжности. Затова в хода на договарянията служебното държавно управление се ангажира с обезпечаване на 5,8 млн. лева, които са част от в допълнение отпуснатите за университетите 40.7 млн. лева С тях ще се реализира идентична стъпка на нарастване на заплатите на всички преподаватели с по 290 лева

Предложено бе и с 12% да бъде увеличено заплащането на административния личен състав и научно-изследователски състав в университетите. Това бе подкрепено от синдикатите, като се чака в границите на утрешния ден да има мнение и от Съвета на ректорите. Разчетите на МОН демонстрират, че за тази мярка ще са нужни към 26 млн. лева от обезпечените 40.7 млн. лева

Останалите 7,5 млн. лева ще бъдат разпределени за увеличение на докторантските стипендии, съобщи Българска национална телевизия. 

" Ще действаме оптимално бързо, с цел да може спомагателните средства по сметките на университетите да постъпят оптимално покрай 24 май, тъй че да засвидетелстваме едно почитание към висшите ни учебни заведения ", акцентира министър Цоков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР