Най-старата потвърдена алкохолна напитка в света е китайска – според

...
Най-старата потвърдена алкохолна напитка в света е китайска – според
Коментари Харесай

Врачанин изненада китайци с нова бира /снимки/

Най-старата доказана алкохолна напитка в света е китайска – съгласно археолози тя се датира от преди към 9000 години – или към 7000 година пр.н.е. Най-популярният през днешния ден китайски алкохол, байдзиуто (baijiu) също има над двухилядолетна история.
Освен дълги обичаи в алкохолните питиета, Китай през днешния ден има и доста динамичен пазар - по едно и също време текат разнообразни и разнопосочни процеси – като опити за интернационализацията на baijiu-то (вкл. и основаването на Moutai Center в България); основават се baijiu марки за по-младите потребители (като Jiangxiaobai – на налична цена, и с забавна маркетингова акция в обществените мрежи); антикорупционната акция от последните години се отрази съществено и отрицателно върху продажбите на скъпи френски вина; има огромен интерес към нови вносни артикули и брандове; след поредност вложения и колаборации имиджа на китайските виновност в последните години трагично и позитивно се промени и мн. други
Китай е и най-бързо растящият пазар на бира – най-продаваната бира в света в действителност е китайска – Snow Beer. Сред най-продаваните 10 марката бира в света четири са китайски, като единствено Tsingtao има известна интернационална известност. В град Qingdao, на който е наречена бирата, от съвсем 30 години се организира и годишен огромен бирфест, който е и едно от най-важните туристически събития за града.
Пазарът и усетите на потребителите непрестанно еволюират – търсят се нови усети и прекарвания.
Наш съотечественик от Враца е в центъра на подобен развой - основател на сполучлив бранд за крафт бира – бира Кукери, която се предлага по забавен метод в южния крайбрежен град Xiamen.

Представете се.
Казвам се Илко Илиев, от Враца съм. В последните 10 години работя и пребивавам в Китай. Моята дълга история тук стартира просто с едногодишен план за работа в бранша за възобновими източници на сила, който незабелязано се трансформира в 10 години. В момента съм ангажиран в региона на технологиите в спорта, а като занимание и спомагателен бизнес се занимавам с произвеждане на крафт бира

До огромна степен, китайските бири нямат изключително добра известност по света - за какво? Кои по-масови китайски бири бихте предложили?
Подобно на въпроса за какво френските виновност са желани пред българските: маркетинг; и ние имаме хубави виновност, също и Китай има положителни бири, само че налагането им на непознат пазар е не елементарен развой.
Мисля, че Tsingtao е много прилична бира, а също в последно време Wushu става много известна и е доста близка до нашата светла бира.

Как виждате еволюцията на потреблението на бира в Китай - каква е бирената просвета в този момент, и по какъв начин се промени през годините откогато сте тук?
Консумацията на бира тук също както в България е много огромна. В последните години от ден на ден хора стартират да се ориентират към крафт бирата, този тренд от дълго време стартира на запад като доста от известните играчи на пазара бяха принудени да купуват крафт бира компании с цел да не продължат да губят пазарен дял от тях. Точно заради тази причина взехме решение да създадем наша крафт бира тук, тъй като посоката беше ясна.

Как пият китайците?
Интересен факт е че китайците обичат да пият алкохол бързо, множеството напитки се пият на екс.
Друго забавно разграничение е, че имат много игри свързани с пиянство (например със зарове и карти) при които изгубилия е длъжен да пие.
Доста шумно и занимателно е по време на консумация на алкохол в Китай.

Как пристигна концепцията за “Кукери в Xiamen”?
Мой другар американец се занимава с контейнерни домове и защото има доста крафт бира фанатици в Щатите искаше да опита да направи резервоар в който да побере цялата индустриална линия за крафт бира.
Аз пък имам инженерен бекграунд и се заех с плана, като договорих прототипа да ми бъде възложен за прилагане в подмяна на цялостния инженеринг.
Представете марката, бирата, която вършиме, сътрудниците и бизнес модела.
Идеята за марката на бирата пристигна по много забавен метод. Първо ми хрумна слогана "A beast of a beer " („ Бира-звяр “) по-късно мислих мислих какво да е името на този „ звяр “ и ми хрумна че нашите Кукери са задоволително страшни. И по този начин стигнахме до Kukeri: A beast of a beer.
Само двама индивида сме пивовари: аз и още един американец, Johnathan Potter.
Ориентирани сме в доставки за няколко дребни бара в града, също доставяме за частни празненства. Държим да останем местни на този стадий. Правим IPA, Lager, Stout, Pilsner и Wheat.
Част от „ митологията “ на нашата бира е, консуматорите нямат махмурлук даже след забележителна приложимост - и аз не знам за какво, само че е истина.
Нашата бира се комбинира доста добре с типичните китайски шишчета: те са много разнообразни от нашите, доста по дребни - що се касае за една хапка. Лютивите подправки в тях вършат пиенето на бира още по прелестно, напряко наложително. Също по този начин добра композиция с бирата е сушената риба

Питат ли клиентите за произхода на името?
Голяма част от клиентите питат от къде идва името и аз постоянно с наслада беседвам с тях за нашита традиция и а им демонстрирам видеа или фотоси на страховити кукери.
Освен атрактивният им тип, традициите с които се свързват с кукерите са сходни на китайските традиции към Китайската Нова Година – когато с звук, цвят и огън се прогонва чудовището Ниен, с цел да може да дойдат новата година и новата пролет.
Такива антични обичаи ни свързват – по този начин както и положителната бира свързва и сприятелява хората.

Какви са проектите за марката?
Имаме записана комерсиална марка за китайския пазар. За в този момент се опитваме просто да предлагаме отлична бира и да разкажем около нея за тази толкоз забавна българска традиция на локално равнище.
За в този момент и доставяме единствено в Сямън. Държим бирата да е доста прясна, не пастьоризирана и да съдържа жива квас, не желаеме да се конкурираме с бирите по рафтовете, по скоро се концентрираме върху качеството, и вкусовите характерности и представянето им на локално равнище.
Възможно е да разтеглим концепцията като създадем микро пивоварни в други градове, само че за в този момент се фокусираме върху това да продължаваме да сме сполучливи на локално равнище.

Занимавате се и със спорт и здравословен метод на живот – по какъв начин се комбинират тези ползи с правенето на бира?
Ние постоянно сме били поддръжници на умерената консумация на алкохол. Дори от време на време като клиент пристигна и купи малко повече бира го предизвестяваме, че тази не е като онази в магазините и да внимава.
Сега сме в развой на основаване на Hiking & Running клуб – като след спортната част участниците ще мога да се насладят на нашата бира.

Отразяват ли се пандемичните ограничения на бизнеса/ бизнесите ви?
Ние сме в графата „ микро местна крафт пивоварна, “ с не огромен месечен потенциал. Нямаме изключително огромни месечни закрепени разноски, тъй че сме устойчиви на пандемичните условия. По време на пандемията доставяхме бира за много домашни празненства

Колко е позната България в Китай съгласно Вас - изключително отвън розите и млякото?
Мисля, че има още много по какво да се работи от позиция на популяризирането на България в Китай. Всъщност липсва повсеместен маркетинг проект на страната по който да се работи и гради. Популяризирането на страна в избрани браншове е като основаването на комерсиална марка: изисква посока и неизменност и вложения в избраните целеви браншове.
Бирата сближава - в случай че хората откликват на историята за българска, само че забавна и сходна на някои китаски традиции, традиция - какви други хрумвания, свързани с България, биха били известни в Китай?
Като страна ние имаме много неразкрит капацитет заради обстоятелството че в последните години не се работи съществено на държавно равнище за построяването на нужните инфраструктури и законови рамки, които да улеснят представянето на наши артикули на разнообразни пазари. Също и достъпа на капитали за развиването на бизнес не е елементарен. Естествено всичко е допустимо, само че към този момент единствено със лични старания на съответните бизнесмени.

Какво бихте предложили на бизнесмени или марки, които желаят да навлязат на китайския пазар - или да основат наличие на него, въз основата на вашия опит?
От дълго време съм в Китай много мога да приказвам по тематиката, само че ще опитам да съм къс. Първо продуктът, марката, опаковката би трябвало да са по техния, китайския, усет. Мога да дам два образеца - аз персонално получавам доста положителни мнения по отношение на IPA бирата която върша, само че тя е надалеч по мека и е с много по малко хмел от стандарта - тъй като знам, че китайците не харесват горчиво.
Ето и образец от различен бранш - италианската марка за облекла FILA беше съвсем незабележима на китайския пазар - до момента в който не беше закупена от местна компания, която приспособява марката и имаше построената инфраструктура за продажби. Сега FILA se продава като топъл самун.
Така че, проучете добре пазара, опознайте клиентите и техните усети, също по този начин за китайския пазар е постоянно по-добре да се работи с локален сътрудник.
С отворено сърце поздравявам всички които още не са посетили Сямън да дойдат и да видят този превъзходен град на брега на океана, който аз назовавам „ китайското Маями “ и да опитат локалните деликатеси – и естествено и нашата бира Kukeri.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР