Най-сериозно отражение върху петролния и газовия сектор в Русия ще

...
Най-сериозно отражение върху петролния и газовия сектор в Русия ще
Коментари Харесай

Проблемното бъдеще на руската петролна и газова индустрия

Най-сериозно отражение върху петролния и газовия бранш в Русия ще окаже решението на огромни компании да изоставен страната или най-малко да спрат новите вложения Русия ще губи над 22 милиарда $ доходи годишно от експорт на нефт за Европа поради ембаргото Анализатори считат, че следеният от Москва експорт на газ за Европа може да спадне с към една трета тази година
Ако някой беше заложил, че 100 дни след началото на съветската инвазия в Украйна Европейският съюз (ЕС) ще е по-обединен, след сложни договаряния ще наложи петролно ембарго на Москва и ще има съответен проект за понижаване на зависимостта си от " Газпром ", евентуално щеше да е един от най-богатите на света. Войната в Украйна изигра ролята на катализатор, който накара европейските водачи, с дребни изключения, и Брюксел да работят в синхрон и бързо да реализират съответни резултати, което нормално се случва рядко.

Сега икономическата полза от комерсиалните връзки с Русия отстъпи място на сигурността и нуждата да се даде сериозен отпор на Москва. Цената, която ще заплати Европа, ще е висока, само че водачите на Европейски Съюз предизвестиха, че връзките с Русия не могат да се върнат на равнището от преди нахлуването й в Украйна.
Реклама

След наложените финансови и софтуерни наказания, които към този момент се отразяват на Москва, утвърдената постепенна възбрана за вноса на нефт с танкери и на нефтопродукти, също се чака да засегне съществено способността на Кремъл да си обезпечава финансиране. А и да сътвори проблеми на целия бранш. В допълнение Германия и Полша оповестиха, че ще се откажат изцяло от съветския петрол, което значи, че към 90% от доставките на Москва ще бъдат прекратени до края на годината.

Това слага съветските петролни компании в обстановка, която може да се окаже прекомерно проблематична за тях и бизнеса им. Значимостта на промишлеността е голяма за локалната стопанска система, като Русия има към 25% от международните ресурси от природен газ и над 5% от суровия нефт. Именно поради това последните наказания на Европейски Съюз наподобяват като сериозна опасност за съветската стопанска система. Тя ще бъде усетена следващата година, тъй като към този момент вноса на газ, нефт, петролни артикули и въглища от Русия са забранили единствено Съединени американски щати, Канада и Англия.
Ефектите
Bloomberg пресмята, че Русия ще губи над 22 милиарда $ доходи годишно от експорт на нефт за Европа поради ембаргото, като се базира на размерите на доставките за 2021 година и междинната цена на съветския нефт Urals през 2022 година от 85 $ за барел. Москва доставяше към 720 хиляди барела недопечен нефт дневно за европейските рафинерии през своя магистрален водопровод през 2021 година Други 1.57 млн. барела дневно идват с танкери по море.
Реклама
Най-сериозно отражение върху петролния и газовия бранш в Русия обаче ще окаже решението на огромните компании да изоставен страната или най-малко да спрат новите вложения. Ключови за локалната промишленост задгранични сътрудници като BP, Shell и ExxonMobil към този момент имат проекти за излизане, а интернационалните компании за съоръжение и обслужване на петролни залежи дадоха обещание да не вършат повече вложения.

Двете най-големи съветски компании в бранша са " Газпром " и " Роснефт ", като " Газпром " е една от най-големите в газовия бранш в света - предходната година е добила 540 милиарда куб. метра, което е повече от BP, Shell, Chevron, ExxonMobil и Saudi Aramco, взети дружно. " Газпром " и " Роснефт " работят със западните си сътрудници основно по създаването на нови залежи. Най-оборотните полета в Русия обаче, които се намират в Сибир и района Урал - Волга, се обслужват от някоя от двете компании или " Лукойл ".

Това значи, че напускането на западните компании няма да окаже пряк удар върху производството, а по-скоро върху способността да се приготвят задълбочени механически разбори, които са нужни за създаването на комплицирани нови петролни находища.

" Руските сервизни компании могат да възпроизведат доста от оборудването, само че те не могат да възпроизвеждат софтуера за интерпретация ", декларира пред Financial Times Джеймс Хендерсън, специалист по Русия в Оксфордския институт за енергийни проучвания.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Компании 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Енергетика 3 Градове Реклама
Основателят на " Лукойл " и някогашен изпълнителен шеф на компанията Вагит Алекперов, който се отдръпна, откакто беше включен в един от пакетите наказания против Москва, също споделя мнението, че напускането на западните компании е огромен удар по промишлеността, само че има вяра, че това няма да има прекомерно огромно действително отражение. " [Русия] има лични добре развити технологии. Разбира се, ще има някои промени във времевите рамки, само че като цяло съветската петролна промишленост има капацитет да се развива обикновено ", сподели той пред английското издание.

По-различна позиция има Леонид Федун, който до скоро също беше съсобственик и вицепрезидент в " Лукойл ". Той предложи да се понижи производството на нефт в Русия от 10 млн. барела дневно до 7-8 млн. Продажбата на седем барела по 80 $ е по-изгодна от 10 барела по 50 $, твърди Федун в авторска публикация за съветското издание RBC. Според него няма смисъл Русия да създава и изнася повече нефт, в сравнение с е " належащо за динамичен стопански напредък и възстановяване на настоящия разцвет ".

" Защо Русия би трябвало да създава 10 млн. барела нефт дневно, в случай че можем дейно да използваме и изнасяме 7-8 млн. без загуби за държавния бюджет, вътрешното ползване и вноса ", сподели Федун. Според него няма смисъл да се поддържат размерите на износа от преди рецесията, като фирмите се съгласяват на отстъпки от 30% и даже 40%. Той счита, че купувачите ще се опитат да " институционализират " тези отстъпки благодарение на принадлежности за контролиране на цените.

На последната среща на Г-7 беше разисквано установяване на таван на цената на съветския нефт, което обаче към този момент мъчно може да бъде взето от по-голям брой страни. Все отново при вероятно въвеждане ответното деяние на Русия може да е фрапантно понижаване на производството, като съгласно най-лошия сюжет на JPMorgan Chase Москва може да го направи с 5 млн. барела дневно и това да изстреля цената до 380 $ за барел. Щетите в този случай ще бъдат по-големи за останалата част на света в сравнение с за Русия.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама Важни са продажбитеДори съветската петролна промишленост да резервира равнището на продукция към настоящето, най-големият проблем, пред който е изправена, е намирането на нови купувачи на суровината, която преди войната в Украйна отиваше към Европа. Липсата на изясненост към този въпрос естествено се отразява и върху продукцията, която понижава, с цел да не сътвори остатък на пазара.
Производството е било приблизително 10.05 млн. барела дневно през април, което е спад от 11.01 млн. барела през март, демонстрират данните на OilX - снабдител на данни, който употребява държавна статистика и сателитни изображения за премерване на интензивността в петролните залежи. Финансовият министър на Русия Антон Силуанов към този момент предизвести, че продукцията може да се намали със 17% поради ембаргото, като той не обвърза намирането на различни купувачи със спада.

Най-вероятният сюжет, който Москва се надява да се разиграе, е Китай и Индия да изкупят " някогашния " нефт за Европа. Индия доста усили вноса на съветски недопечен нефт по море от началото на войната, като сходни дейности се следят и от китайските самостоятелни рафинерии. Очаква се вносът на Китай да се усили в идващите седмици, откакто и последните локдауни поради ковид-19 в страната бъдат вдигнати.

Тази директна взаимозависимост от Китай и Индия обаче основава различен проблем - при започване на войната се смяташе, че в случай че огромните западни компании от сектора решат да изоставен страната, тяхното място първо ще бъде заето от техни китайски или индийски съперници. Тази концепция обаче става все по-малко евентуална, откакто и двете страни ясно осъзнават, че не биха желали да са виновни за развиването на сектора в Русия и по-скоро ще избират да продължат да купуват суровината с отстъпка.

Изграждането на нужната за постоянни увеличени доставки инфраструктура също може да падне върху раменете на Москва. Възможността за транспорт на нефт посредством танкери сред Русия и Китай е лимитирана, като нарастване в трафика би основало съществено напрежение по китайските пристанища, които въпреки и да работят на повърхностен потенциал, към момента са много натоварени.

Преносът с танкери има и различен проблем - застраховането. Европейски Съюз и Англия към този момент се съгласиха да забранят на фирмите си да застраховат танкери, които транспортират съветски първични материали. Макар и това да оставя китайските застрахователи като една от дребното варианти, то тези за презастраховане стават все по-малко.
По-големи компликации при природния газ
Положението при природния газ наподобява по-сложно. Страните от Европейски Съюз показаха желание да понижат зависимостта си от Русия (около 40% от доставките идваха оттова преди войната, само че към този момент понижиха на 20%) до няколко години, само че мъчно може да се реализира възбрана за импорт от " Газпром ". Реално обаче продажбите на съветски газ в Европейски Съюз понижиха, тъй като Кремъл самичък спря доставките за България, Полша, Финландия, Нидерландия и Дания. Това са страни, чиито контракти за съветски газ изтичат до края на тази година и те оповестиха, че няма да ги възобновят. По-късно обаче потокът понижа и към водещите консуматори на съветски газ в Европа през 2021 година - Германия (45.8 милиарда куб.м), Италия (20.8 милиарда куб.м) и Австрия (13.2 милиарда куб.м).
Руски анализатори считат, че следеният от Москва експорт на газ за Европа може да спадне с към една трета тази година заради композиция от няколко фактора - войната в Украйна, конкуренцията на втечнения газ и настояването на Москва за заплащания в рубли.
Сергей Капитонов от Енергийния център в Московското учебно заведение за мениджмънт " Сколково " споделя пред Reuters, че доставките на " Газпром " за Европа може да намалеят с 40 - 45 милиарда куб.м тази година от към 150 милиарда през 2021 година

Синдре Кнутсон, началник на изследванията на газовия пазар в консултантската компания Rystad Energy, счита, че размерите по тръбопроводите могат да паднат даже повече, " водени от натиска на купувачите да станат по-малко подвластни от Русия или от това, че Русия задържа доставките поради различия в каква валута би трябвало да бъде платено за газа ". Той също по този начин не изключи прекъсване на потоците през Украйна, в случай че спорът заплаши сигурността на доставките.

" Газпром " изненадващо реши да не разпределя дял в края на юни, откакто през май разгласи тъкмо противоположното след осъществената рекордна облага. Ръководството обоснова решението с това, че дава приоритет на своята капиталова стратегия, която включва разширение на газовата инфраструктура в Русия (тя обаче не се е променяла от май), както и въведените нови налози. Продажбите на компанията са спаднали с близо 30% на годишна база през първата половина на годината, само че растящите цени на газа компенсират по-ниските количества.

Алексей Громов от Фондация " Институт за енергетика и финанси " е на мнение, че съветският тръбопроводен газ може да бъде отчасти преместен от американски полутечен природен газ и от съветската " Новатек ", която не би трябвало да таксува клиентите в рубли. Громов планува, че износът на съветски тръбопроводен газ за Европейски Съюз може да намалее до към 105 милиарда куб.м тази година.

Проблем пред Русия също по този начин е, че преносът става основно по тръбопроводи, голяма част от които са ориентирани към Европа, а не на изток. През февруари Москва подписа 30-годишен контракт за доставка на суровината с Китай посредством 2600-километров водопровод, свързващ газови залежи на полуостров Ямал с Китай през Монголия, само че той занапред би трябвало да бъде построен. В момента залежите от това находище обслужват Европа.

Другият вид пред съветските компании е да усилят количеството полутечен природен газ. Проблемът в този случай е, че европейските наказания не разрешават доставката на артикули и технологии, нужни за втечняване на газ, от които зависят планове в развой на разработка. Те са основни за увеличението на количеството полутечен газ, което сега е замръзнало на към 20 млн. тона годишно. Амбицията на " Газпром " преди началото на войната в Украйна беше да усили количеството до 120 млн. до 2035 година, само че това наподобява извънредно мъчно за реализиране на фона на новата действителност.

Дори и сега Русия да получава съществени доходи от петрола и газа поради високите цени на суровините,в дълготраен проект Москва ще усети резултата от енергийните наказания на Запада, а Европа ще стане по-малко енергийно подвластна от Кремъл.
Свързани публикации Кой купува още изкопаеми горива от Русия 7 юли 2022, 17:56 Природният газ нараства с 32%, само че отново ще е два пъти по-евтин от този в Европа 7 юли 2022, 16:37 Михаил Крутихин: " Газпром " е в ситуацията на плъх, притиснат в ъгъла 6 юли 2022, 11:10 Руснаците започнаха да усещат западните наказания 6 юни 2022, 12:15 Европейски Съюз и Англия вкарват застрахователно ембарго против съветското петролно карго 6 юни 2022, 06:07 Европейски Съюз се контракти да спре 90% от вноса на съветски нефт 31 май 2022, 10:40 Най-големият проблем пред съветския нефт е застраховането му 31 май 2022, 10:37 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР