Най-решителната стъпка за подобряването на качеството на въздуха в София

...
Най-решителната стъпка за подобряването на качеството на въздуха в София
Коментари Харесай

Какви да бъдат мерките срещу замърсения въздух в София?

Най-решителната стъпка за подобряването на качеството на въздуха в София е контролът върху изгарянето на боклуци, като би трябвало да се вкара и система за стандартизиране на твърдите горива. Това съобщи в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия ръководителят на Комисията по околна среда Лорита Радева. Според зам.-председателя на Комисията по превоз и туризъм Калоян Паргов мониторинговата система в София би трябвало да се усъвършенства, както и да се вземат ограничения против тапите.

Системата за зелените билети би трябвало да се усъвършенства, като се усъвършенства разпространяването. Друг въпрос е по какъв метод ще се компенсират хората с абонаментни карти, съобщи Калоян Паргов, зам.-председател на Комисията по превоз и туризъм. От 74 000 продадени зелени билета, едвам 700 са закупени посредством интернет, добави той. Липсва система за премерване на въздействието на ограниченията, които се взимат против мръсния въздух в столицата, съобщи той, като би трябвало да се вкара и система за вярна прогноза на замърсяването.
Калоян Паргов, зам.-председател на Комисията по превоз и туризъм: Важно е за измерването. Имаме пет станции в София, а би трябвало да има 24, които да демонстрират на софиянци какво е завърсяването в нашия квартал. Измерването на Българска академия на науките не работи. Правим прогностични модели на Вселената, само че не можем да създадем прогноза за мръсния въздух. Това е предизвикателство и към Българска академия на науките, и към нас.  Срещу мръсния въздух: Хиляди столичани си купиха Срещу мръсния въздух: Хиляди столичани си купиха "зелен билет "
Над 40 хиляди "зелени билета " бяха продадени през днешния ден до обяд, регистрираха от Центъра за градска подвижност. Въпреки това колоните от коли в пиковите ча...

Измерването на въздуха в София е по европейския стандарт, само че се работи по построяването на мониторингова система, като се предивжда да се закупят 22 датчика за премерване на замърсяването на въздуха, като се прави разбор къде да бъдат ситуирани те съобщи Лорита Радева. Когато няма минусови температури, софийските улици се мият, добави тя. По думите ѝ, най-решителната стъпка за подобряването на качеството на въздуха в София е контролът върху изгарянето на нерегламентирани боклуци. Какво се гори в персоналните домове на хората е мъчно установим, добави тя.

Тази заран мъгла няма, само че поради безветрието, концентрацията на фини прахови частици във въздуха е окоро 53 мкгр. на пространствен метър от възможни 50. Това сподели инспекция на Българска национална телевизия в станция Повлово. Останалите замърсители са със доста по-малки равнища. Основният източник на замърсяване с фини прахови частици са печките на твърдо и течно гориво, като съществено въздействие оказват климатичните условия, съобщи Валери Серафимов от дирекция „ Мониторинг и оценка на околната среда “. От края на ноември до края на януари стойностите на фини прахови частици в София ще бъдат високи, добави той. Температурна инверсия през днешния ден не се чака.

Да се спре отоплението с твърдо гориво би било доста мъчно, поради което би трябвало да се вкарат други ограничения като въвеждане на стандарти при горивото и различни енергийни помощи. Средствата за това могат да дойдат през Оперативна програма „ Околна среда “, изясни Радева.
Лорита Радева, ръководител на Комисията по околна среда: Идеята е енергийната помощ да се прави със стандартизирани, не по този начин високо замърсяващи твърди горива, когато с тези помощи се дават въглища или дърва за огрев. Или подпомагането да бъде променено процентно - повече за отопление, което не е с твърди горива.
Според Калоян Паргов би трябвало да се вкарат ограничения и против тапите. Той илюстрира това, като предложи да се отстрани една от велоалеите на ул. „ Раковски “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР