Най-рано децата могат да се върнат в клас на 10

...
Най-рано децата могат да се върнат в клас на 10
Коментари Харесай

Децата от 1 до 4 клас могат да се върнат в училище най-рано на 10 ноември

Най-рано децата могат да се върнат в клас на 10 ноември. Това разгласи просветителният министър проф. Николай Денков по време на брифинг.

Осигурените от Министерство на здравеопазването проби ще бъдат прилагани в учебна среда за всички възпитаници от 1 до 4 клас при заболеваемост от 500 до 100 000 души.

„ Ние работим по този проект - в сряда децата да бъдат на учебно заведение, в случай че тестванията са доставени навреме от дистрибуторите. Ако те ги обезпечат най-късно в понеделник, сътворяваме цялата организация за 2 дни”, посочи Денков.

В тестването на децата с изключение на учителите, ще се включат медицински експерти, родители, посредници, педагогичен и непедагогически личен състав. Те би трябвало да имат здравен документ или би трябвало да се тестват два пъти седмично за COVID-19. Участващите в процеса ще получат в допълнение заплащане. Тестовете са определени от Министерството на здравеопазването. Те ще се вършат в класните стаи. Единствено децата със специфични просветителни потребности ще се тестват у дома.

„ По време на тестването децата ще бъдат с маски, с изключение на сега, в който се взима тестът. Това ще обезпечи задоволителна сигурност. Дори някое дете да е позитивно, останалите няма да се заразят ", сподели още просветителният министър.

Децата ще се тестват всяка седмица в понеделник и четвъртък. В тези дни би трябвало да се отделят по 30 минути заран за осъществяване на бързите, щадящи проучвания. Този часови интервал би трябвало да бъде обезпечен посредством редуциране на междучасия или обедни почивки - по преценка на шефовете на образователните заведения, изясни министърът на образованието.

За да започва присъственото образование, родителите на най-малко 50% от децата от всяка паралелка би трябвало да са дали документално единодушие за това децата им да бъдат тествани. Ако родителите не желаят децата им да бъдат тествани, образованието се провежда синхронно или асинхронно, според от опциите на учебното заведение.

Ако новата система за надзор проработи сполучливо при най-малките възпитаници, тя ще стартира да се ползва и при по-големите.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР